Proterivanje aktivista koji se protive gradnji aerodroma

Proterivanje aktivista koji se protive gradnji aerodroma Izvor: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Francuske snage bezbednosti pokrenule su na zapadu zemle drugu operaciju proterivanja ljudi koji su se nezakonito nastanili na poljoprivednom imanju na kojem je trebalo da se gradi aerodrom.

Operacija kod Nanta počela je u 6.00 tokom koje treba da bude sklonjeno desetak improvizovanih kuća u zoni koju su zauzeli akitivisti koji su ranije protivili gradnji aerodroma iz ekoloških razloga.

Akcija je počela bacanjem suzavca, navele su lokalne vlasti i dodale da je lokalno stanovištvo upozoreno o sprovođenju operacije.

Slična operacija prvi put je sprovedena u aprilu, ali su tada izbili sukobi s meštanima koji se protive evakuaciji. Tada je povređeno 11 policajaca i 16 aktivista.

Francuski predsednik Emanuel Makron odustao je u januaru od planova izgradnje aerodroma kod Nanta, posle 50 godina javnih debata i protivljenja, ali su vlasti kasnije navele da će evakuisati taj prostor koji je proglašen zabranjenom zonom.

Incidenti su se dogodili dok je u Francuskoj u toku štrajk železnice koja se protivi Makronovoj reformi da operatera SNCF pretvori u akcionarsko društvo zbog finansijskih problema u tom preduzeću.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dok Smislim

Nikada mi nece biti jasno kako drzava sme i moze vlastite gradjane da ne slusa i postuje

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo