Erdogan osudio ćutanje međunarodne zajednice zbog Izraela

Erdogan osudio ćutanje međunarodne zajednice zbog Izraela Izvor: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je ono što smatra ćutanjem međunarodne zajednice na "tiraniju Izraela" nakon pogibije 59 Palestinaca u izraelsoj vatri u Pojasu Gaze.

"Ako se ćutanje nastavi protiv izraelske tiranije, svet će brzo utonuti u haos u kome banditi kroje zakon", rekao je Erdogan na večeri na kraju današnjeg posta povodom svetog muslimanskog meseca Ramazana Ankari.  

U međuvremenu je jedan zvaničnik Hamasa rekao da je većina Palestinaca koji su ubijeni u demontracijama i sukobima s izraelskom vojskom ove nedelje pripadala toj islamskoj organizaciji koja kontroliše pojas Gaze.  

U intervjuu za privatnu TV Baladna Salah Bardavil rekao je da su 50 od skoro 60 demonstranata ubijenih u ponedeljak bili članovi Hamasa, a drugi iz naroda kako je rekao, preneo je AP.  

Izraelska vojska koja je suočena s osudama zbog smrti Palastinaca iskoristila je tu izjavu za svoju tvrdnju da proteste organizuje Hamas i da to nisu mirne demonstracije.  

Protesti protiv izraelske blokade i za pravo palestinskih izbeglica da se vrate na sadašnju teritoriju Izraela počeli su još 30. marta i održavani su svakog petka, a kulminirali su 14. maja na godišnjicu stvaranja Izraela.  

To se poklopilo sa otvaranjem nove ambasade SAD u Jerusalimu, čemu se Palestinci oštro protive jer planiraju sedište svoje buduće države u istočnom anektiranom delu tog grada.  

Turska je zbog tog poteza povukla svoje ambasadore iz Tel Aviva i Vašingtona, a usledilo je međusobno proterivanje i drugih izraelskih i turskih diplomata.  

Nasilje u ponedeljak je bilo najveće od rata Izraela i Hamasa 2014. godine.  

Papa Franja je izrazio danas zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Svetoj zemlji, a predsednik Rusije Vladimir Putin je pozvao na osudu nasilja.  

Arapski ministri spoljnih poslova održaće u sutra u Kairu vanredan sastanak o "izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda".

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sajmon

Podrska Izraelu,imaju svo pravo da brane svoju teritoriju

1 2

Elvir

Ko cuti Taj i podrzava

2 0

Врањеш

И ово је лажов попут Вучића.Како може назвати Енглезе највећим пријатељима а у тензијама је са САД који су са Енглезима прст и нокат.

6 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo