Oliver Frljić: Kritički glas u pozorištima ućutkan

Oliver Frljić: Kritički glas u pozorištima ućutkan Izvor: N1

U Centru za kulturnu dekontaminaciju održana je tribina Kultura- čelična metla nacije koju su organizovali Peščanik i Građanske akcije Pančevo uz podršku beogradskog foruma ZFD-a.

O tome šta je zajedničko vladajućim kulturnim politikama u Srbiji i Hrvatskoj, i merama koje najefikasnije disciplinuju kulturu i medije, govorili su reditelj Oliver Frljić, novinar Viktor Ivančić i pisac Saša Ilić.

Učesnici tribine saglasni su da slične kulturne politike preovladavaju u većem delu centralne Evrope, a Frljić za N1 kaže da je specifičnost ovih prostora, tačnije Hrvatske i Srbije, izbegavanje suočavanja s prošlošću.

"Mislim da je proizvodnja kolektivnog zaborava u odnosu na ono što se dešavalo devedestih. Evo pogledajte pozorišta institucionalna u Srbiji, čime se ona bave. Čime se ona bave, od kada je otišao Kokan Mladenović koji je pokušavao u Ateljeu ipak progovoriti o toj nekoj prošlosti. U Hrvatskoj isto tako svaki kritički glas u pozorištu je ućutkan. Meni su drage moje kolege koje govore da rade političko pozorište, samo su te metafore tako velike da ja ne vidim zašto na kraju te metafore jesu, šta one predstavljaju", rekao je Frljić.

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dačo

Sve čestitke za CZKD-u što je Frljića pozvao na raspravu, tog čoveka kog su zbog toga što je govorio istinu proglasili za fašistu. I zar se nije pokazalo dobrim što je došao? Svi srećni. Uvek zovite one koje etiketiraju kao fašiste. Oni su po pravilu istinoljubivi i pravdoljubivi ljudi.

5 2

olivera

Postovanje za Olivera! Bravo, hrabri, mladi covece!

11 2

snezana

Beograd je postao prljav grad, ulice se peru jednom godisnje, šetaju dripci i devojčice u kombinezonima, svaki dan prolazim centrom garada, samo individualno ljudi pokušavaju da daju smisao življenju. Stara garda još i ide u pozorište, nešto su stekli za života.....

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo