Univerzitet Mičigen: Žrtvama Nasara 500 miliona dolara

Univerzitet Mičigen: Žrtvama Nasara 500 miliona dolara Izvor: REUTERS/Rebecca Cook/File Photo

Univerzitet Mičigen prihvatio je da u okviru vansudskog poravnanja isplati 500 miliona dolara žrtvama seksualnog zlostavljanja Lerija Nasara, nekadašnjeg lekara gimnastičke reprezentacije SAD i gimnastičkog tima tog univeziteta, preneo je AP.

"Iskreno žalimo zbog svega kroz šta su prošle žrtve i njihove porodice i divimo se njihovoj hrabrosti da sve to javno saopšte", izjavio je posle sklapanja sporazuma predsednik Upravnog odbora Univerziteta Mičigen Brajan Breslin.

U skladu sa sporazumom, 425 miliona dolara dobiće 332 žrtve koje su pokrenule parnicu, a preostalih 75 miliona ići će u poseban fond za kompenzaciju budućih tužiteljki, jer je najavljeno još postupaka.

Za sada nije poznato koliko novca će biti isplaćeno pojedinačno, ali se zna da sve žene koje su podnele tužbu neće dobiti isti iznos. Nepoznato je, takođe, na koji način će univerzitet obezbediti taj novac.

"Do ovog istorijskog sporazuma došlo je zahvaljujući odvažnosti više od 300 žena i devojaka koje su imale hrabrosti da javno istupe i nisu dozvolile da budu ućutkane", rekao je jedan od advokata tužiteljki Džon Manli.

Nasar je u januaru osuđen na 175 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja mladih gimnastičarki, uključujući osvajačice olimpijskih medalja.

Neke od njegovih žrtava imale su manje od 15 godina kada ih je zlostavljao u periodu od 1998. do 2015. godine.

Tagovi: žrtve , zlostavljanje

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo