Rusija protestuje zbog hapšenja novinara u Ukrajini

Rusija protestuje zbog hapšenja novinara u Ukrajini Izvor: Shutterstock

Moskva je protestovala zbog hapšenja ruskog novinara u Ukrajini, a Savet Evrope i druge grupe za zaštitu ljudskih prava izrazili su zabrinutost zbog tog poteza Kijeva.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) juče je uhapsila glavnog urednika kijevske redakcije ruske agencije RIA Novosti Kirila Višinskog ispred njegove kuće, a potom je izvršila pretres redakcije te agencije i ruske televizije RT.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Moskva učiniti sve što može da osigura da Višinski bude pušten na slobodu i da radnici drugih medija ne budu tretirani na takav način, navodi Tass.

"Izražavamo oštar protest zbog racije ukrajinskih agenata protiv televizije RT. Rusija će učiniti sve što može da obezbedi da ruski državljanin bude oslobođen i da ne bude novih akcija te vrste protiv drugih medijskih kuća", kazala je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva oštro protivi akcijama ukrajinskih vlasti protiv ruskih novinara, da će "Rusija definitivno preduzeti brze kontramere", ali da ne dovodi u pitanje pravo na rad ukrajinskih medija u Rusiji, prenosi Tass.

"Na vaše pitanje da li su bezbedni ukrajinski novinari koji rade u Rusiji, reći ću da su potpuno bezbedni", rekao je Peskov jednom ukrajinskom novinaru.

Savet Evrope je saopštio da je "zabrinut zbog posledica koje bi hapšenja novinara mogla da imaju na slobodu medija u Ukrajini", navodi AP.

Ukrajinske vlasti Višinskog (51) sumnjiče za "veleizdaju" i preti mu do 15 godina zatvora. On je radio za ukrajinske medije pre nego što je pre više godina postao dopisnik ruske televizije Rasija, a zatim je prešao u RIA Novosti. Reč je o Ukrajincu koji od 2015. godine ima i rusko državljanstvo.

SBU je juče navela da je sprovela akcije u okviru istrage medija pod kontrolom ruske vlade koji Moskvi služe kao "sredstvo u hibridnom ratu protiv Ukrajine".

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Izvrsili agresiju, anektirali deo ukrajinske teritorije i sada protestiju???

5 4

Adam

Ruska skola. Izasla bi Ukrajina iz Rusije, ali Rusija iz Ukrajine nece.

26 10

miro

Smešna konstatacija, zar ukrajinski novinari ne rade u Rusiji, i normalno bez problema izveštavanju iz ruskih gradova?

3 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo