Tači: Na sastanku s Vučićem o konkretnim koracima u dijalogu

Tači: Na sastanku s Vučićem o konkretnim koracima u dijalogu Izvor: Dimitar Dilkoff / AFP
(arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini bilo reči o mogućnostima za konkretne i konstruktivne korake u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, radi izgradnje dobrosusedskih odnosa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Složili smo se da konačna faza dijaloga počne u bliskoj budućnosti uz posredstvo Mogerini i uz podršku SAD i svih država koje žele da pomognu. Ovo je nov momentum koji zahteva mobilizaciju svih snaga i energija političke scene, civilnog društva, medija na Kosovu. Ovo će biti veoma odgovoran proces", rekao je Tači.

On je dodao da će kraj dijaloga omogućiti priznanje Kosova od Srbije i članstvo u UN.

"Ovaj proces neće biti ni malo lak, ni za Kosovo, ni za Srbiju. Svesni smo da niko neće dobiti 100 odsto. Ali ono što je sigurno jeste da će i Kosovo i Srbija postizanjem ovog zakonski obavezujućeg sporazuma biti deo evropske porodice. Sačuvaće se teritorijalni integritet Kosova, suverenitet i radićemo maksimalno u evropskom duhu i u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi se ovaj proces okončao uspešno u skladu sa interesima građana Kosova i međunarodnih partnera", kazao je Tači.

On je dodao da je takoreći siguran da će se proces završiti 'win-win' situacijom, odnosno da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost nakon sprovođenja tog sporazuma i da se neće ugroziti ni jedna ni druga država, već da će se pronaći modaliteti dobrosusedske saradnje na osnovu evropskih principa i standarda i afirmativnije pozicije za kosovske Srbe.

On je zaključio da ovaj trenutak treba da se dobro iskoristi, jer se ne dešava često da svetski centri povrate pažnju na Kosovo i Balkan.

Tači je novinarima rekao da je prethodno odvojeno razgovarao sa Federikom Mogerini i da je sastanak bio važan, veoma produktivan i da je bilo reči o evropskoj budućnosti Kosova, viznoj liberalizaciji, kao i o daljim koracima koje Kosovo treba da preduzme.

"Zajednička je konstatacija da je učešće Kosova na ovom samitu EU i država Zapadnog Balkana istorijsko za Kosovo, što podrazumeva konsolidaciju i afirmaciju Kosova u smislu jedne konkretne i sigurne evropske perspektive", kazao je Tači.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Zar se u dijalogu ne koriste reci?koracima ce te se vrlo tesko sporazumeti😂

0 113

simon

Sto lazes.MOj predsednik je rekao da nista nije rekao.

2 139

Majstor Vlado

A pre međusobnog priznavanja, izbori (u Srbiji) na svim nivoima... da se obezbedi bar još jedan mandat, a onda "kud koji, mili moji" ! P.S. Dobro reče ona gospoja (od pre neki dan.... kakav narod, takva i vlast !

5 107

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo