Mogerini se sastala s Vučićem i Tačijem: Potreban napredak

Mogerini se sastala s Vučićem i Tačijem: Potreban napredak Izvor: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

U dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama, saopšteno je iz kabineta visoke predstavnice EU Federike Mogereini posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u Sofiji.

Sastanak je održan uoči samita EU - Zapadni Balkan u kontekstu nastavka olakšavanja dijaloga Beogarda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera su, kako se dodaje, potvrdili spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa što je ključni element za transformaciju čitavog regiona.

S obzirom na propritet koji EU daje odnosima sa Zapadnim Balkanom, posebno ove godine važno je da u narednom periodu bude ostaven definitivni napredak kako bi i Kosovo i Srbija i Kosovo mgli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama, saopštila je Mogerini.

Vučić: Prvo ZSO, onda dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je visokoj predstavnici Federiki Mogerini poručio da je Srbija uvek spremna na dijalog sa Prištinom, ali da je prvo potrebno da se završi sprovodjenje Briselskog sporazuma i da se formira Zajednica srpskih opština.

"Kazao sam da smo spremni na dijalog", kazao je Vučić za Pink govoreći o sastanku sa Federikom Mogerini u Sofiji, i dodao da ne postoji tema o kojoj Srbija ne može da razgovara.

On je dodao da "druga strana ne želi kompromis, i da se to vidi", kao i da Priština samo "drži pridike o teritoriji, i da im je samo teritorija važna".

Upitan o tome da li je razgovoarao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, Vučić je rekao da su razmenili nekoliko kurtoaznih reči.

"I to je to. O tom pitanju ništa posebno", izjavio je Vučić.

On je rekao da je na Samitu u Sofiji govorio o tome šta je Srbija postigla.

"Svi ostali su kukali i molili primite nas, pogledajte nas, a ja sam rekao to je vaša odluka, naše je da radimo, da vidimo šta možemo da uradimo za gradjane Srbije, za narod koji će da živi u slobodi i demokratiji ali na vama je konačna odluka", kazao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima prijatelje koji jesu za proširenje EU, ali da ima i onih koji su protiv toga i da to ljudi u Srbiji treba da znaju.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Лепо је то са госпођом.Ипак било би важније и вероватно плодотворније да се њеним надређенима обратимо са питањима да ли је могуће да Госпођа делује супротно Повељи ОУН, РЕЗОЛУЦИЈИ 12-44, без инструкција свога Парламента и ПАРЛАМЕНТА ЕУ !!! Могли би да се обратимо и ПОГЛАВАРУ Ватикана ???

164 2

goran

Smešno je da je SZO zamena nezavisnosnt Kosova,Aci srbine,Aco srbime.......

7 175

Пинки

Потпишу то,укини уредбу о умањењу плата и пензија и иди у мировину.

11 209

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo