Crne glumice na kanskom crvenom tepihu protiv diskriminacije

Crne glumice na kanskom crvenom tepihu protiv diskriminacije Izvor: REUTERS/Eric Gaillard

Posle marša 82 žene na crvenom tepihu 71. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, večeras je grupa od 16 francuskih crnih glumica prošetala ispred ulaza osuđujujući rasnu diskriminaciju u filmskoj industriji u Francuskoj.

Među glumicama su bile Aisa Maifa, Eje Hajdara, Sonja Rolan i Firmin Rišar koje su prošetale crvenim tepihom navodeći da su crnci u francuskoj kinematografiji skoro nevidljivi.

Slična akcija o nejednakosti odžana je 12. maja. Tada su 82 žene skrenule pažnju na nejednakost u primanjima i ograničeni broj rediteljki koje su se nalazile u takmičarskom programu festivala tokom 71 godine njegovog postojanja.

Na festivalu koji je počeo 8. maja i traje do 19. maja, za Zlatnu palmu takmiči se 21 film, među kojima ostvarenja veterana svetske kinematografije Žan-Lika Godara i Spajka Lija.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio švedski reditelj Ruben Ostlund za film "The Square".

Tagovi: Kan , diskriminacija , glumice

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

esma

Istovremeno verujem u bitan efekat promocija u koju spada fotografija,posebno po pianju diskriminacije koja se prividom negira ili umanjuje i kolebam se kada me opomenu pragmaticni komentatori..

2 0

Vlad

WAKANDA FOREVER!!!..;-)

7 0

Ogi

Pogledaš fotografiju i jasno ti je da je u pitanju (samo)promocija, nema tu apsolutno ničega sa borbom za jednakost. Bar ne kod većine. Tužno

32 23

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo