Božović o istrazi ubistva Ivanovića: Da se ne umeša politika

Navršilo četiri meseca od ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali ni danas ni reč o eventualnim tragovima u istrazi ili identitetu ubica i nalogodavaca. Ivanovićevi saradnici strahuju da istragu koči politika, dok rastu strahovanja da se sa protokom vremena smanjuju šanse za otkrivanje kompletne istine.

Izvor: N1

Šesnaestog januara odjeknuli su hici kojima je ubijen Oliver Ivanović. Četiri meseca kasnije, o tome ko je pucao i ubistvo naručio odjekuje samo tišina. Ivanovićeva saradnica Ksenija Božović strahuje da tužilaštvo i policija, zbog politike, neće moći da privedu istragu kraju.

"Ja mogu da vam kažem da je u pitanju tužilac Albanac, sa dugogodišnjim iskustvom, koji je radio u Prizrenu, on ima i volje da se uradi sve, ali plašim se da se ne umeša politika i da sve ostane na mrtvome", kaže funkcionerka inicijative Ksenija Božović.

Oliverova supruga Milena, za Večernje novosti kaže da je Specijalno tužilaštvo u Prištini, koje vodi istragu, još nije pozvalo da priloži izjavu, ali očekuje da će je se setiti.

 "Nažalost, i posle četiri meseca od ubistva nemam ništa novo da kažem. Nikakvih informacija nemamo. Svakako nećemo mirno posmatrati i čekati da se zaboravi. Pitanja ćemo postavljati sve dok ne dobijemo odgovor ko je ubio Olivera", poručila je Milena Ivanović.

Pitanja bez odgovora se gomilaju. Početkom meseca predsednik Srbije u intervjuu za Kurir rekao je da Beograd ima "različite čudne indicije" o tom slučaju.

"Indikativno je da su nam, kada smo tražili satelitske snimke, rekli da je bio maglovit dan, prekriven oblacima. Nismo dobili snimke da to proverimo. Jer sve bismo tim snimcima utvrdili", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da je sve, od samog uviđaja, i to po direktnom nalogu stranaca, bilo u rukama Albanaca. Ipak, optužbe o nesaradnji tokom istrage, na relaciji Beograd-Priština, ne prestaju. Srpski ministar policije Nebojša Stefanović, povodom Ivanovićevog ubistva, poslednji put govorio je krajem aprila.

"Kosovska policija i Eulex neće da urade gotovo ništa. Evo mesecima. Šta su uradili da dođu do ubica, ili organizatora? Mi smo veoma zainteresovani", kaže Nebojša Stefanović.

Dva dana kasnije, oglasio se i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

"Nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina. Želeli smo saradnju sa Srbijom i razmenu informacija, ali nije bilo nekog kretanja u tom pravcu", rekao je Haradinaj.

Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke. Na njega je pucano iz automobila u pokretu. Istragu o ubistvu je započelo Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, ali je 8. marta preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kostica

Gospođo Božović, kako mislite da se politika ne umeša u političko ubistvo? Pa politika je umešana već samim tim činom, od prve odluke da se ono desi.

1 0

Posmatrač

Da bi se saznala istina mora ova vlast da padne.

5 329

Novljanka

Moj utisak je kao da i jednima i drugima odgovara ovakvo stanje, da vremenom sve padne u zaborav...😢

90 212

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo