Hoće li biti sastanka Trampa i Kima?

Zbog tekuće vojne vežbe SAD i Južne Koreje, Pjongjang je zapretio otkazivanjem predstojećeg sastanka lidera Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Otkazan je i predviđeni sastanak na visokom nivou sa Južnom Korejom. Američku administraciju ipak ne napušta optimizam da rešenje pitanja tenzija na Korejskom poluostrvu teče po planu.

Izvor: N1 / Agencije

Administracija Donalda Trampa trudi se svim silama da dojučerašnjeg neprijatelja, lidera Severne Koreje Kim Džong Una prikaže u najboljem mogućem svetlu, kako bi ga privolela da pregovara i okonča rat na korejskom poluostrvu.

"Gajimo veliku nadu da predsednik Kim želi da napravi stratešku promenu", rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Posle salvi međusobnih uvreda i predsednik Tramp je promenio mišljenje.

"Zaista je bio veoma otvoren – i mislim veoma častan", rekao je Donald Tramp.

"Predsednik Tramp i sekretar Pompeo laskaju Kim Džong Unu. Predsednik Tramp ga je nazvao “časnim”. Sekretar Pompeo ga je nazvao “predsednik Kim”. Ovo je čovek koji drži gotovo 100 000 ljudi u užasnim uslovima u logorima”, kaže Džejmi Mecl iz Atlantskog saveta.

Zato je kao hladan tuš došla najava da je Severna koreja, zbog vojne vežbe otkazala razgovore sa južnim susedom, a da možda neće biti ni susreta Trampa i Kima.

"Vojna vežba u Južnoj Koreji predstavlja neprijatan izazov mirovnoj deklaraciji. Smatramo je vojnom provokacijom suprotnoj pozitivnom političkom trenutku", saopštio je prezenter državne televizije Severne Koreje.

Eksperti naglašavaju da je dobro što Trampov tim i Severnokorejci razgovaraju. Ali su i zabrinuti zbog obećanja da će Severna Koreja, ukoliko se reši nuklearnog oružja, moći da računa na američke investicije. Računa se i da će Kim Džong Un tražiti i lične garancije.

"Primarni cilj režima u Severnoj Koreji je da ostane na vlasti. Mi ne znamo koliko je moguće ekonomsko otvaranje, a da pri tom ne dođe do urušavanja režima", kaže Džejmi Mecl.

Za sada situacija izgleda kao da je pod kontrolom. Tako će Severna Koreja pozvati osam južnokorejskih novinara, da budu deo međunarodne medijske grupe koja će prisustvovati zatvaranju nuklearnog postrojenja sledeće nedelje. Dakle istorijskog sastanka će biti? Ili neće?

"To je hipotetički. Pojavile su se neke vesti, ali ne mogu da ih potvrdim. Proces planiranja susreta je još u ranoj fazi", kaže portparolka Stejt Departmenta Heder Nauert.

Ako bi Kim ovim susretom izbegao sudinu Gadafija ili Sadama Huseina, za Trampa bi to bila najveća diplomatska pobeda, vredna drugog mandata ili Nobelove nagrade.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Sastanak njihovih frizera bi bio svetski dogadjaj !

1 0

Kostica

:))))

0 0

Novljanka

Ne verujem, otkazan susret sa Juznom Korejom.. Zaista bi bio veliki pomak da se Tramp i Kin sastanu.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo