Pritvor zbog isticanja fašističkih simbola u Blajburgu

Pritvor zbog isticanja fašističkih simbola u Blajburgu Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Petoro hrvatskih i jedan slovenački državljanin uhapšeni su zbog sumnje da su na skupu u Blajburgu prekršili zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola i nalaze se u pritvoru u Klagenfurtu, objavili su hrvatski mediji.

"Petorica su privedena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica", rekla je za dnevnik Kronen cajtung portparolka suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draksl.

Ona je navela da osumnjičenima, koji su u pritvoru zadržani zbog opasnosti od bekstva, preti i do deset godina zatvora, prenela je agencija Hina.

Austrijski dnevnik navodi da su pri Pokrajinskom sudu u Klagenfurtu izrazili nadu da će ovogodišnja oštra akcija protiv isticanja zabranjenih simbola pokazati trajni učinak da bi "komemoracija hrvatskim žrtvama ubuduće prošla dostojno i bez desno radikalne pozadine".

Proteklog vikenda u Blajburgu je, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, održana komemoracija za stradale zarobljene pripadnike pronacističke Nezavisne Države Hrvatske i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, među kojima je bilo i civila.

Ovogodišnja komemoracija povodom 73. godišnjice tog događaja održana je pod rigoroznim pravilima, a austrijske vlasti najavile su da će se obračunati sa svakim oblikom ustaške simbolike, pa su eventualnim prekršiteljima zakona zapretili hapšenjima i deportacijama iz Austrije.

U Blajburgu se obeležava stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila koji su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

vl

Nakon toliko godina pomakli su mali prst. Da mi je znati šta su dosad čekali.

2 1

Kimi

Pa šta drugo očekivati od primitivaca. A ovi iz EU, s kim su tikve sadili s njima i neka ih beru. Pošto im je bilo bitno nas da rasture, samo radi lakše manipulacije ovim sada nejakim, sitnim, demoralisanim i okupiranim državicama.

3 2

Maradona

Pa na spomeniku u Blajburgu je ustaska sahovnica, grb NDH i niko nista. Nije mi jasno kako neko od nasih nadleznih nije jos reagovao. Na NDH zastavi je grb sahovnica sa prvim belim poljem, gore levo. Ti grbovi su bili i na ulazu u logore, a takav se nalazi i na spomeniku u Blajburgu. Danasnji grb Hrvatske ima pocetno crveno polje, kockicu i iznad sahovnice luk sa grbovima regija. Svi znsju da ekstremni desnicari nose ustasku sahovnicu, navijaci, itd...i nasi nadlezni nista. Pa jel ima neko pismen tamo?

18 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo