Vučić: Nisam dobio plan za Kosovo, ali jesam naznake

Vučić: Nisam dobio plan za Kosovo, ali jesam naznake Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da nije dobio nikakav plan SAD za rešenje situacije s Kosovom, ali je dodao da je dobio "naznake, načela, principe", u kojima "ima pristojnih stvari", ali i rešenja sa kojima nije saglasan.

Vučić je u Sofiji rekao da Srbija traži kompromisno rešenje i da se uvaže interesi Srba na Kosovu, ali i legitimni i legalni interesi Srbije, što je, kako je kazao, "nešto što mnogi ne razumeju". On je rekao i da "niko ne preti Srbiji" i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore, bez obzira na neslaganje u vezi Kosova. 

"Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, da, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće", izjavio je Vučić i dodao da "pozicija Srbije nije nimalo laka". 

Na pitanje da li će odgovoriti, Vučić je rekao da "svi znaju" šta on misli o raznim "principima, načelima, naznakama". Vučić je negirao da mu je prenet zahtev da, ako ne prihvati američki plan za Kosovo, mora da ode s vlasti. 

Predsednik Srbije je novinarima rekao i da je u Sofiji imao mnogo sastanaka, među kojima je i važan sastanak sa predsednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom, sa kojim je razgovarao, kako je kazao, o svim problemima. Vučić je rekao da je imao sadržajne razgovore o ekonomskim reformama i o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. 

"Mir i stabilnost imamo, ali je dovoljna sitnica da se dogodi pa da to izgubimo", rekao je Vučić. 

Dodao je rast mora da bude viši, da je važan razvoj preduzetničkog duha i da Srbiji treba razvoj privatnog sektora.

"Ako pogledate listu najvećeg izvoznika, tu su Fijat na prvom i i Železara na drugom mestu, raste i RTB Bor... Kada pogledate ko je najveći srpski izvoznik, ispostavlja se da je to Narodni muzej, to je naš dugoročni problem", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da je sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Sofiji razgovarao o donosima dve zemlje i o značaju nalaženja rešenja za višedecenijske sporove koje Srbija ima, a posebno između Srba i Albanaca. 

"Mi ćemo vrlo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti za rešenje do poslednjeg dana mandata. U situaciji zamrznutog konflikta sitnica je dovoljna da ga odmrzne, a onda nema budeućnosti za našu decu", rekao je predsednik Srbije. 

Dodao je da je večeras u Sofiji razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o Kosovu, a sutra i s britanskom premijerkom Terezom Mej.

Izvor: N1

Komentara 53

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Djokica

Vise ti ne verujem bas nista.Toliko si me puta prevario.Penzioner.

4 128

madjar

Kazes naznake, NACELA i PRICIPE. Pa kud ces vise. Sve ostalo je razrada i tehnika. Sto gradjanima ne saopsis ta nacela i principe i sve ce nam biti jasno, ako tebi vec nije. Zasto to krijes i iz kojih razloga.

2 145

Biznis a ne politika

Valjda je Predsednik shvatio da Srbiju moraju da vode ekonomisti koji znaju makroekonomiju Evrope , a i način razvoja prerađivačke industrije u Srbiji, čiji osnov bi bila proizvodnja zdrave hrane, pre svega mesa, povrća , voća, vina,... Problem Kosova je već rešen, samo da građani Srbije shvate da islamske fundamentaliste i narko dilere sa Kosova, mogu da kontrolišu samo SAD i NATO !

2 247

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo