Brnabić: Odnosi Srbije i Kine na najvišoj tački razvoja

Brnabić: Odnosi Srbije i Kine na najvišoj tački razvoja Izvor: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade/Slobodan Mijević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Beogradu, u razgovoru sa delegacijom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, da su politički odnosi Srbije i Kine dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji kroz visok nivo saradnje u svim oblastima.

Brnabić je odnose Srbije i Kine okarakterisala kao sveobuhvatno strateško partnerstvo, a Kinu kao prijateljsku zemlju i najvažnijeg ekonomskog partnera na azijskom kontinentu. 

Ona je navela da Srbija poseban značaj pridaje saradnji kroz mehanizam "16+1" i smatra ga integralnim delom inicijative kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put", u kojoj je, kako je rekla, Srbija veoma aktivan učesnik. Sagovornici su se saglasili da je Srbija lider u regionu Centralne i Istočne Evrope po broju realizovanih i ugovorenih projekata sa Kinom, na bilateralnoj osnovi, kao i kroz mehanizam saradnje Kina-CIEZ. 

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Cao Đao Đienming izrazio je uverenje da će sledeći Samit premijera zemalja članica mehanizma saradnje Kina-CIEZ, koji će biti održan u Sofiji 6. i 7. jula, "doneti nove ideje i predloge za što uspešniji nastavak aktivnosti u okviru mehanizma, koji je od izuzetnog značaja za razvoj naših zemalja", navodi se u saopštenju. 

Ana Brnabić je kazala da je Srbiji posebno značajan trilateralni projekat modernizacije železnice izgradnjom pruge Beograd-Budimpešta, koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, i izrazila očekivanje da će do kraja 2018. početi radovi na izgradnji dela Koridora 11 Preljina-Požega.

Kako je saopšteno, sagovornici su ocenili da je za Srbiju važno to što je Beograd dobio mogućnost da bude Centar za saobraćaj i infrastrukturu Kina-CIEZ, podsećajući da će naredni sastanak ministara saobraćaja Kina-CIEZ biti održan u Beogradu u oktobru ove godine. 

Đao Đienming obavestio je premijerku Srbije da će u novembru u Šangaju biti održan Međunarodni sajam uvoza, i pozvao Srbiju da učestvuje, kako bi predstavila svoje proizvode tržištima što većeg broja zemalja. 

Dodaje se da je Brnabić izrazila zadovoljstvo što je predsednik Kine Si đinping prihvatio poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ponovo poseti Srbiju, ocenivši da će to biti izuzetna prilika za dalje produbljivanje odnosa dve države.

Tagovi: Ana Brnabić , Kina

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran

Šta radi kancelarija Tome koju plaća država a nije na sastanku

0 0

Ike

Kako nisu...Kineskih robnih kuća koliko hoćeš. ...!

13 0

ZN

Gde je šef kancelarije za odnose sa Rusijom i Kinom?

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo