Pašalić: Nasilje i diskriminacija problemi LGBTI osoba

Pašalić: Nasilje i diskriminacija problemi LGBTI osoba Izvor: N1
(arhiva)

Nasilje i diskriminacija su i dalje dominantni problemi LGBTI osoba u Srbiji, ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maja.

Naveo je da LGBTI osobe i dalje nisu dovoljno zaštićene, da se njihova prava krše usled ukorenjenih predrasuda i stereotipa.

Diskriminacija prema LGBTI ima mnogo oblika, od zlostavljanja u školama, pri zapošljavanju i napredovanju na poslu, preko postupanja policije, čak i prilikom obraćanja zdravstvenim ustanovama.

"Zato je naša osnovna obaveza da radimo na podizanju svesti društva o pravima LGBTI osoba preko edukacije mladih", naveo je Pašalić i dodao da je isto toliko važno prosvećivanje nastavnog osoblja, policije, sudija, tužilaca, građana, jer celo društvo mora da se uključi u zaštitu i unapređenje prava osoba drugačije seksualne orijentacije.

Zaštitnik podseća da nije obezbeđeno puno ostvarivanje prava tih osoba putem pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, pravila ponašanja i sankcije za nosioce javnih funkcija za neprimeren govor o LGBTI osobama, a izostaje i mreža usluga za LGBTI osobe, posebno mlade, decu i one bez doma, jer su ih porodice odbacile.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T) sutra će u 12 sati biti razvijena zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je 17. maja, na dan kad je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vagar

Kakve mudre i brižne izjave našeg poverenika.Ostalo još da nam razjasni da li se Sava uliva u Dunav ili obrnuto.

9 3

KaleBrdo

Valjda je Sava u Dunav, ali bolje da sačekamo poverenika.

5 1

Minik

Radi li ovaj šta osim komentarisanja sutuacije (koju se ne trudi da promeni) jednom u 2 meseca?

23 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo