Fon Trirov film šokirao i podelio publiku i kritiku u Kanu

Fon Trirov film šokirao i podelio publiku i kritiku u Kanu Izvor: Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Mada nije u takmičarskom programu Kanskog festivala, novi film Larsa fon Trira, "Kuća koju je sagradio Džek", o detaljima iz života masovnog ubice, šokirao je mejnstrim medije, naterao deo gledalaca da napuste dvoranu, a druge da frenetično aplaudiraju.

Dok etablirani novinski i filmski portali složno "sahranjuju" Trirov film, nazivajući ga "smećem" i navodeći da je reč o sadističkom i okrutnom ostvarenju, drugi deo filmskih portala ističe da se radi o "aktu umetnosti" i da je za Trira provokacija način da skrene pažnju na teme koje obrađuje. 

Autor čuvenih filmova "Preko talasa", "Ples u tami", te remek-dela "Dogvil" i "Antihrist" u novom filmu prati dileme serijskog beskrupuloznog ubice, koji razmatra mogućnost da je ubijanje zapravo - umetnost. 

"Tela idu u pakao, a duše u raj", slogan je koji vodi glavnog "junaka".

Trir, čiji filmovi nepogrešivo i neprestano analiziraju ljudsku psihu i vagaju količinu dobra i zla u njoj, snimio je film o ubistvima kao rutinskim aktima. Glavni lik Met Dilon, serijski ubica sa bezdušnim nagonima, govori o svojim zločinima alter egu kojeg igra Bruno Ganc, glumac kojeg je, svojevremeno, proslavila uloga Adolfa Hitlera. 

Film obiluje surovostima, sakaćenjima i perverzijama, a scene u kojima glavni lik muči životinje i puca u glavu deci naterale su deo kanske publike da iz protesta napusti dvoranu. Slično se dešavalo i sa filmom "Antihrist". 

Tako je Lars fon Trir ponovo digao na noge i kritiku i publiku ovogodišnjeg Kana, koji, prema svim izvještajima, nije ponudio senzacionalne ni posebno ispirativne filmove do sada. Danski filmadžija, koji pripada autorskom filmu, za jedne je kultni režiser, a za druge provokator i mizantrop. 

"Kuća koju je sagradio Džek" svakako je do sada najkontroverzniji momenat ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji je potpuno podelio publiku i kritiku. Selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo objasnio je da ovakav film nije mogao da bude u glavnoj konkurenciji za nagrade, pa je samo uvršten u zvanični program. 

Ipak, većina medija i portala složno zaključuje da je Trirov novi film, ma kako ga ocenjivali, jedan od najvažnijih događaja ovogodišnje Kanske filmske smotre.

Izvor: Youtube/Zero media

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miki

Veliki sam ljubitelj filma, autorskog filma, raznih alternativnih ostvarenja, ali sa svim svojim iskustvom i poznavanjem filma, držim da je Trir ozbiljno bolestan čovek.

6 3

BeoGrad

Cilj umetnosti je da preispituje, intrigira pa i da šokira, a da li se to nekom svidja ili ne - to je druga stvar... Lepota je u oku posmatrača

9 9

Milos

Lars von Trier edge lord!!!

6 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo