Naučnici na tragu leka za - prehladu

Naučnici na tragu leka za - prehladu Izvor: Shutterstock

Britanski naučnici veruju da su na tragu načinu koji bi mogli da primene u borbi protiv obične prehlade, pri čemu se ne bi fokusirali na uništenje virusa koji ima stotinu verzija, već na lečenje tkiva domaćina.

Infekcija ili zaraza nekim virusom podrazumeva štetan prodor i multiplikaciju nekoga biološkog agensa (mikroorganizma) u telu domaćina, čija je posledica bolest tkiva domaćina.

Domaćini se protiv infekcije bore koristeći svoj imuni sistem. Sisari na zaraze reaguju urođenim odgovorima, a često je reč o upalama i adaptivnim imunim odgovorima. Pošto inficira organizam domaćina, uzročnik infekcije njime se koristi da bi se razvijao i razmnožavao na domaćinovu štetu.

Britanski naučnici laboratorijskim su testiranjima blokirali ključan protein (enzim) u telesnim ćelijama koje virusi obično "otimaju" kako bi se replicirali i širili, prenosi BBC.

Intenzivno rade na razvoju leka koji bi se inhalirao kako bi se izgledi za pojavu nuspojava smanjili na minimum. Njihove laboratorijske studije pokazale su da bi lek pacijentu trebalo dati što ranije kako bi se zaustavilo delovanje bilo kojeg virusa, a klinička ispitivanja na ljudima mogla bi da počnu za dve godine.

Tvrde da je u laboratoriji lek delovao samo nekoliko minuta nakon primene na stanicama ljudskih pluća, pri čemu se ciljao protein NMT (N-miristiltransferaza), piše časopis Nature Chemistry.

Svim sojevima virusa prehlade ovaj je enzim potreban da bi mogli da se repliciraju.

"Naša je zamisao da damo lek pacijentu čim oseti simptome prehlade kako bi se onemogućilo umnožavanje virusa i njegovo širenje", rekao je naučnik, profesor Ed Tejt. "Čak i kad bi prehlada uzela maha, simptomi bi joj bili puno blaži", ističe.

"Ovakav bi lek puno pomogao osobama koje boluju od astme i kojima je obična prehlada vrlo ozbiljna bolest", kaže Tejt.

Pojašnjava da je ciljanje domaćina umesto infekcije "prilično radikalan potez" ali čini se razumnim jer je "napad" na virus prilično zamršen.

Virusi obične prehlade nisu samo raznovrsni i brojni, nego se i brzo uzmnožavaju, što znači da vrlo brzo razvijaju otpornost na bilo kakve lekove.

Laboratorijska ispitivanja leka pokazala su da novi medikament uspeva da blokira više vrsti virusa, ne nanoseći pritom štetu ljudskim ćelijama. Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se garantovalo da lek neće naneti dodatnu štetu organizmu.Tagovi: Prehlada , lek

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milija

Taj lijek treba piti nedelju dana orije prehlade, jos samo kad bih znao kad ce prehlada :)

6 4

SF

Kada ste u povecanom kontaktu sa vec obolelima, ili ako ste u kontaktu sa pacijentima, kada je epidemija... Viruse mora neko da vam prenese...

1 0

Gavrilo

A naučnici piju varenu rakiju i kuvano vino

4 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo