Neobičan kvar slovenačkog vojnog broda kod Sicilije

Neobičan kvar slovenačkog vojnog broda kod Sicilije Izvor: REUTERS/Andrew Winning
Ilustracija

Kvar sva tri motora patrolnog broda slovenačke vojske "Triglav", koji je učestvovao u međunarodnoj misiji suzbijanja ilegalnog krijumčarenja ljudi u Sredozemlju, izazvao je nedoumice kod vojnih i civilnih stručnjaka, prenosi agencija Hina.

Višenamenski ratni brod ruske klase "Svetljak", kupljen nov 2010. godine u Rusiji, upućen je krajem aprila u misiju "Sofija", ali mu se već na putu prema Italiji pokvario najprije jedan motor, a kasnije u vodama oko Sicilije i ostala dva. 

Dužine manje od 50 metara, brodovi klase "Svetljak" su mali, višenamenski, za pomorsku patrolu, podršku roniocima, nadzor obale, potragu i spasavanje, ali i za borbu. Naoružani su jednim pramčanim topom kalibra 30 milimetara "AK-306", raketnim protivbrodskim sistemom "9M120", lakim raketama "Igla-1M" i s dva mitraljeza kalibra 14,5 milimetara. 

Ti brodovi imaju po tri dizel motora od ukupno 16.200 konjskih snga (12.100 kW). Mogu da plove maksimalnom brzinom od 30 čvorova (56 kilometara na sat), a mogu da u jednoj plovidbi pređu najviše 2.200 nautičkih milja (4.074 kilometra) ako plove brzinom do 13 čvorova (24 kilometra na sat). 

Za popravku će, po informaciji slovenačke vojske, biti potrebno najmanje sedam dana, dok ne dođu rezervni delovi koje brod čeka u jednom pristaništu na Siciliji. Navodno je glavni problem u dihtunzima za glave motora. 

Vojni stručnjaci u Sloveniji odbacuju primedbe da je "Triglav" star i neprimeren za veće operacije, i tvrde da može ploviti još dvadesetak godina. Ipak, priznaju da je otkazivanje sva tri motora čudno i neuobičajeno. Profesor Peter Vidmar s Fakulteta za saobraćaj i pomorstvo je rekao da je neuobičajeno da otkažu sva tri motora - glavni i pomoćni. Više je pretpostavki kako se to moglo dogoditi, na primer da servisi motora nisu bili obavljeni kako treba. 

Pnezionisani kontradmiral Renato Petrič ne veruje da se radi o propustima prilikom redovnog održavanja. 

"Ako je problem zaista u dihtunzima glava motora, onda se ne radi o redovnom održavanju broda jer se ti elementi menjaju samo kod većih popravki, što 'Triglavu' do sada nije bilo potrebno", kazao je Petrič.

On smatra da se možda raditi o "zamoru materijala" motora.

"Ako Nemce nije sramota što im nije u pogonu njihovih šest podmornica, onda se ni mi ne smemo stideti takve tehničke greške", kazao je Petrič, dodavši da će više o tome kako je došlo do havarije moći da kaže tek pošto se motori rastave.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Problem je u "misiji"-sipali mu sverceri secer u dizel!

4 0

Neverovatno

Čudna priča. ..ok sva tri motora može da se desi ali baš da o tome pišu mediji ...hmmm Voleo bih da cujem nastavak

10 1

веља1

Мотори овог брода су на захтев купца немачки - МТУ.

21 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo