Novinar RIA Novosti u Ukrajini optužen za veleizdaju

Novinar RIA Novosti u Ukrajini optužen za veleizdaju Izvor: Genya SAVILOV / AFP

Ukrajinske vlasti sumnjiče za "veleizdaju" jednog novinara ruske novinske agencije RIA Novosti koji je jutros uhapšen u Kijevu, saopštile su službe bezbednosti i tužilaštvo.

Zvaničnik tužilaštva Igor Ponočovni rekao je na konferenciji za medije da je novinar Kirilo Višinski optužen za "veleizdaju".

Ukrajinske službe bezbednosti su danas pretresle prostorije RIA Novosti u Kijevu.

Višinskom (51) preti do 15 godina zatvora. On je radio za ukrajinske medije pre nego što je, pre više godina, postao dopisnik ruske televizije Rasija, a zatim prešao u RIA Novosti.

Reč je o Ukrajincu koji od 2015. ima i rusko državljanstvo, što se navodi i na sajtu Kremlja.

Ukrajinska služba bezbednosti SBU Višinskog optužuje za "subverzivne aktivnosti" na zahtev Moskve, pre svega za pokušaje da "opravda aneksiju Krima" i podršku proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, rekao je šef SBU Viktor Kononenko.

Ukrajinske službe su danas pretresle prostorije ruskih državnih medija, televizije RT i RIA novosti. To je izazvalo bes Kremlja koji je najavio "recipročne mere".

Tagovi: Ukrajina , Rusija , Novinar

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Elmer Davez

E Ukrajinci, radite bas ono sto nikako ne biste smeli.

5 14

Miro

Rade bas ono sto treba da rade zemlje koje su pod teskom ruskom cizmom I koje zele da se oslobode ruskog jarma i pljackanja.

4 3

Igor

Puna podrška za bratsku Ukrajinu.

26 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo