Vlada Grčke: Još smo daleko od rešenja spora s Makedonijom

Vlada Grčke: Još smo daleko od rešenja spora s Makedonijom Izvor: Shutterstock

U pregovorima Atine i Skoplja o rešavanju spora oko naziva Makedonije "postoji značajan napredak, ali smo još daleko od završetka i postizanja rešenja", izjavio je portparol Vlade Grčke Dimitris Canakopulos.

Makedonski mediji su preneli da je on rekao da se očekuje da se premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, sastanu ove nedelje u Sofiji, tokom samita EU-Zapadni Balkan.

Canakopulos je dodao da će taj susret biti koristan i važan, ali je dodao da će možda biti potrebna nova runda pregovora za nalaženje rešenja za spor oko naziva Makedonije.

Po njegovim rečima, bilo kakav dogovor koji se postigne, treba da bude sveobuhvatan, sa specifičnim ciljevima i rokovima.

"To neće biti rešenje koje će se postiči pritiskom na jedno dugme", rekao je Canakopulos i dodao da Grčka želi složen naziv Makedonije, za opštu upotrebu.

Makedonska vlada potvrdila je da će sastanak dvojice premijera biti tokom samita u Sofiji, koji se održava u četvrtak i petak, 17. i 18. maja.

Zaev je juče rekao da cilj tog sastanka da dva premijera naprave rekapitulaciju i da potvrde do sada uradjeno, kao i da daju smernice ministrima spoljnih poslova koji vode pregovore.

Vlada Makedonije se nada rešenju spora pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tar

@prabilo Nemam nikakvu mrznju ni prema kome, niti sam zadojen nacionalizmom, ali sam surovi realista. Vi treba da se secate da spor oko imena, tu je ime prateci problem, datira jos iz Titove Jugoslavije i da je bio problem doduse ne tako izrazen. Sta cini tadasnju Makedoniju? Severni deo znate kako se zvao, zapadno su bili albanci, istocno bugari. Licno znam prijatelja koji je rodjen u Vranju. Njegov brat je otisao u Makedoniju promenio prezime u ski i postao Makedonac. U ostalom da ne ulazimo dalje u polemiku vide ce mo kako ce se sada zvati. Ako su postojani i ubedjeni da su Makedonci neka istraju i to je za svako postovanje.

1 24

Makedonac iz Srbije

Nek vas bude sramota. Svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, dakle taj koji je menjao prezime i postao Makedonac je to želeo. Ne može niko da izmisli državu i naciju, pa ni Tito. Makedonci su se borili za svoju državnost kroz istoriju, ali bez izgrađene nacionalne svesti, pa im je nametana Bugarska, Srpska ili pak Grčka nacionalna svest. Mislim da je bilo dovoljno nacionalizma kroz istoriju, sada bi trebalo da se između naroda na Balkanu razvijaju dobri odnosi, inače će Balkan uvek biti najnerazvijeniji deo Evrope, i ekonomski i po mentalitetu.

7 1

Prabilo

Surovi realista se ne poziva na period "okupacije", već na objektivnost. Jeste, zvala se Južna Srbija, a kako se zvala pre toga? Jel vi uopšte znate kada je podeljena na tri podregije, ista ta oblast sa nazivom Makedonija? A o prezimenima je suvišno pričati... rekla, kazala, videla. Svi imaju svoje priče.

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo