Putin vozio kamion i otvorio most koji spaja Rusiju i Krim

Putin vozio kamion i otvorio most koji spaja Rusiju i Krim Izvor: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin prevezao je kamion preko mosta koji povezuje jug Rusije i poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Most dugačak 19 kilometara, koji je koštao 3,6 milijardi dolara, predstavlja Puntinov projekat, koji bi trebalo da pokaže da je Krim zauvek deo Rusije. 

Saobraćajne veze s Krimom su se pogoršale, pošto su prekinute železničke linije preko ukrajinske teritorije, dok su vojske i Rusije i Ukrajine postavile kontrolne punktove.

Kamion, Vladimir Putin Izvor: Tanjug/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Putin je ušao u narandžasti kamion Kamaz zajedno s dva inžinjera i prevezao ga preko mosta, predvodeći desetine kamiona. 

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. posle na brizinu organizovanog referenduma. Evropska unija i SAD su uvele sankcije Rusiji zbog tog poteza.

EU osudila otvaranje mosta

Most između Krima i Rusije predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta" Ukrajine, saopštila je Evropska unija. 

Neimenovana portparolka EU izjavila je da je Rusija izgradila most bez odobrenja Ukrajine i da to predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine". Prema njenim rečima, EU i dalje osuđuje "nezakonito pripajanje Krima" Rusiji i nikada neće prihvatiti "to kršenje medjunarodnog prava". 

Tagovi: Rusija , Krim , most , Vladimir Putin

Komentara 64

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Okupatore, vracaj Krim Ukrajini! Iscedice te civilizovani svet zbog toga!

5 33

Kosovar

Cekaj bre,a jel Putin uopste ima vozacku C kategorije? ako nema,mora da ogovara..napisace mu neMojsa stefanovic kaznu

28 9

Lajavi

Samo u mafijaškoj državi, najveći most u zemlji gradi predsednikov drugar i sparing partner u džudou. Istine radi most (preko mora) je dugačak svega 6 km, ostatak do 19 km su pristupni putevi (nadvožnjaci), inače pošto most ide preko Azovskog mora koje je najpliće more na svetu (najveća dubina 15,5 metara, tj. Dunav kod Beograda je na nekim mestima dublji) neki spektakularni poduhvat ovo i nije. Za neupućene u Rusiji 50% stanovništva van Moskve i Peterburga nema ni vodovod ni kanalizaciju. Čak i u gradovima sa više od 100.000 stanovnika redovno postoje "ispiraonice" (to je daščani pod montiran na širokim plovcima, nešto kao kratki ponton privezan za obalu rijeke sa kojeg se može prati veš ne ulazeći u vodu) u 21. veku. Rusija ima manje od 1000 km autoputa, a autoputem još uvek nije povezala Moskvu i Peterburg koje deli svega 700 km, po ravnici. Mislite o tome!!!

42 34

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo