Neophodna veća dostupnost lekova za obolele od melanoma

Neophodna veća dostupnost lekova za obolele od melanoma Izvor: Shutterstock

U poslednjih godinu dana lečenje pacijenata obolelih od metastatskog melanoma u Srbiji je unapređeno, ali još uvek nije onako kakvo bi trebalo da bude, ocenjeno je na konferenciji Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOM).

Pomoćnica direktora za lekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Katarina Kovačević kazala je povodom početka kampanje "Euromelanom" da se na listi pozitivnih lekova u Srbiji već nalaze dva inovativna leka ;za lečenje melanoma.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao je da pacijenti koji dobiju adekvatnu terapiju imaju daleko bolju prognozu i da je za dalje unapređenje lečenja melanoma potreban dogovor države i proizvođača lekova.

"Sada država treba da se dogovori sa farmaceutskim kompanijama i napravi dogovor o troškovima i dostupnosti lečenja", dodao je Mijušković.

Predsednik UPOM Savo Pilipović je ocenio da su pregovori RFZO i farmaceutskih kuća "dobar pomak", ali da udruženje nije zadovoljno načinom na koji se vode pregovori sa farmaceutskim kućama i da je potrebno da se oni odvijaju brže.

Pilipović je kazao da udruženje ima garancije iz farmaceutskih kompanija da država ima sredstava da omogući lečenje komboterapijom, koja je delotvornija i proizvodi znatno manje nuspojave od monoterapije.

"Kada dobiju monoterapiju, pacijenti imaju veliki broj nus pojava koji čoveku naprave pakao od života. Sa komboterapijom imate situaciju da su nus efekti gotovo nikakvi. Država mora da učini mnogo više da bi se ovaj problem rešio", rekao je Pilipović.

Tagovi: melanom , pacijenti , Lekovi

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo