Nagrade EU Srbiji za kulturno nasleđe

Nagrade EU Srbiji za kulturno nasleđe Izvor: Fonet

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine, projekat "Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije", kao i revitalizacija tvrđave Bač u okviru projekta "Vekovi bača", proglašeni su za dobitnike iz Srbije Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe "Evropa Nostra" za 2018. godinu.

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji u Aranđelovcu je 1907. godine izgrađen na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i prve fabrike za flaširanje vode.

Nagrade će svečano 22. juna, u Berlinu, na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa uručiti Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić i operski pevač i predsednik "Evropa Nostre" Placido Domingo.

Za tu nagradu koju je Evropska komisija ustanovila 2002. godine, ove godine je bilo 160 prijava organizacija i pojedinaca iz 31 zemlje, a nagrađeno je 29 iz 17 zemalja, za očuvanje i istraživanje nasleđa, aktivizam i obrazovanje o nasleđu.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

El Cid

Ovo je još jedan odličan primer licemerne politike EU prema vlasti ove zemlje (ruku na srce nije prva i nije jedina), koja uništava sopstveno kulturno nasleđe. Onih nekoliko dobrih primera restauratorsko-konzervatorskih projekata koji su realizovani očigledno su služili samo da zamaskiraju inače katastrofalno stanje u zaštiti kulturnog nasleđa u Srbiji. Koliko je spomenika kulture ciljano zapušteno i srušeno za potrebe "investitora", ko je ćutao a nije smeo ćutati, koliko arhitekata Zavoda otvoreno učestvuje u privatnom biznisu radeći u ustanovama zaštite, koliko kriminalnih rešenja o uslovima je izdato kojima su potpuno narušena i uništena pojedina kulturna dobra. Zbog toga niko nikada nije snosio sankcije. EU okreće glavu na nenormalne pojave protivzakonito "večitih" v.d.direktora bez potrebnih kvalifikacija, znanja i iskustva. Upravni opdbori sastavljeni od ljudi sa očiglednim sukobom interesa. Primera je toliko da se knjiga može napisati.

0 0

Лазар

Две награде од 29, од 160 пријављених. Јако лепо! Када бисмо пратили ЕУ у економији, владавини права, друштвеном уређењу као што то радимо у културно-историјском наслеђу, где би нам био крај...

31 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo