Dunja Mijatović zabrinuta zbog porasta broja migranata u BiH

Dunja Mijatović zabrinuta zbog porasta broja migranata u BiH Izvor: N1

Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste sve raspoložive resurse i obezbede adekvatan smeštaj za izbeglice i migrante koji dolaze u tu zemlju, uključujući i tražioce azila.

Mijatović je u pismu upućenom vlastima u BiH navela da veći broj migranata koji dolaze u tu zemlju može da predstavlja socijalni i ekonomski izazov, saopštio je Savet Evrope.

Prema podacima Agencije UN za izbeglice (UNHCR), u BiH je od januara do marta ušlo 1.138 migranata, među kojima najmanje 21 maloletnik bez pratnje, a 253 je tražilo međunarodnu zaštitu, navodi se u pismu komesarke SE za ljudska prava.

Ona je navela da se većina migranata nalazi u Sarajevu, ali da je oko 300 ljudu u Bihaću i Velikoj Kladuši. Ukazala je i da se koristi samo centar za migrante u Delijašu, u Trnovu koji ima 154 mesta za migrante koji su izrazili želju da podnesu zahtev za azil.

Mijatović je rekla da, prema njenim podacima, centar za migrante u Selakovcu nije pušten u funkciju i dodala da ljudska prava migranata i pravo na azil moraju da se poštuju i da se ne ograničavaju. Dodala je da odluka o deportaciji migranata koji nisu podneli zahtev za azil mora da se donosi u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Smeštaj mora da se obezbedi čak i za migrante od kojih je zatraženo da napuste zemlju i čak ako oni ne traže dugoročni smeštaj", kazala je ona i dodala da je pravo na smeštaj usko povezano sa ljudskim dostojanstvom, bez odbzira na boravišni status.

Mijatović je ponovila da migrantima, bez obzira da li su na zakonit ili nezakonit način ušli u BiH, mora da se obezbedi smeštaj, medicinska pomoć, hrana i odeća.

"Zabrinuta sam zbog saznanja da veliki broj izbeglica i migranata, uključujući i porodice sa decom, spava na ulicama i nema konstantan pristup hrani", rekla je komesarka SE i dodala da nedostaje sistemski odgovor vlasti za humanitarne potrebe migranata.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo