Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta" Izvor: N1

Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu, Beldocs završen je večeras, a nagrade za najbolji film domaćeg takmičarskog programa pripala je filmu Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", dok je najbolji u međunarodnom programu film reditelja iz Turske Gurkana Kelteka (Gurcan Keltek) "Meteori".

U obrazloženju odluke žirija o filmu "Četiri godine u 10 minuta" piše da mu je dodeljena nagrada "zbog lepote i jednostavnosti kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje" i zbog "dirljive i poetične priče.., od proslave ljudske istrajnosti, do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja".

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade turskom filmu "Meteori" navodi se da "uspeva da ;stvori pažljiv i relevantan pristup" nekim od "najsurovijih osnova sveta u kojem živimo".

Nagradu za najbolji dokumentarni film u okviru selekcije "Beldocs Teen" dobio je film "Outaga Girls" u režiji Tereze Traore Dalberg (Theresa Traoré Dahlberg).

Posebno priznanje žirija dodeljeno je filmu "Boli Bana" reditelja Simona Djilarda (Simon Gillard). Nagradu za najbolju kameru u okviru domaćeg takmičarskog programa dobio je Kosta Glušica za film "Poslednja avantura Kaktus Bate", za najbolju montažu u tom programu nagrađeni su Tomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film "Kada dođu svinje".

Na kraju festivala prikazan je film Senke Domanović "Okupirani bioskop", kojem je pripala posebna nagrada direktora festivala "za vanredno uspešan kinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije".

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo