Dokumentarac Srbenka o Frljićevoj predstavi najbolji u Kanu

Dokumentarac Srbenka o Frljićevoj predstavi najbolji u Kanu Izvor: PIXSELL/Goran Kovačić

Novi film Nebojše Slijepčevića "Srbenka" proglašen je dokumentarcem godine u Kanu, a o dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.

Film “Srbenka”, redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodeljene na filmskom festivalu u Kanu. Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.

Među ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je “Srbenka” proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmočlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade.

Članovi žirija su se složili da je "Srbenka" "vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osećaja kroz ograničen, a opet moćan umetnički izražaj.“

Izvor: YouTube/DAFilms

“Srbenka” prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Za Doc Alliance nagradu “Srbenka” je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizuelni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb i Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mirjana

Duboko, potresno...cestitke ...

31 1

vl

BRAVO!

27 0

Jelena

Čestitke!!

37 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo