Vlada RS: Moguće i zatvaranje granica za migrante

Vlada RS: Moguće i zatvaranje granica za migrante Izvor: N1

Nema uslova za zbrinjavanje migranata na teritoriji RS, niti će Vlada prihvatiti ijednu samostalnu odluku Veća ministara koje se odnose na zbrinjavanje migranata u RS, bez njene saglasnoti, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

 Nakon posebne sednice Vlade, kojoj su prisustvovali i predsednici entiteta Milorad Dodik i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, Cvijanović je najavila da će MUP RS pojačati prisustvo u rubnim opštinama, a od Granične policije BiH će zatražiti jaču kontrolu granice.

Ona je rekla da jedna od mera može biti i zatvaranje granica za migrante.

"Ne smemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme jer se za ljude koji dolaze ne može utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", kazala je.

Postoje informacije, rečeno je, da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata, a entitetska vlada će od Predsedništva BiH zatražiti da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbedi pojačanu kontrolu granice BiH.

Dodik pozvao BiH na zatvaranje granica za migrante

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da podržava zaključke vlade da u tom entitetu nema uslova za zabrinjavanje migranata, čije se pojačano prisustvo očekuje u narednom periodu.

On tvrdi da "oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, prije svega u Siriji". 

"Ove mere nisu usmere samo za zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije BiH. Učinićemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promene strukture stanovništva i preduzećemo sve mere kako bismo zaštitili imovinu i ljude", rekoa je Dodik.

Podsećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska, Hrvatska, on je pozvao i nivo BiH da zatvori državnu granicu.

"Ako su sa druge strane dobronamerni, onda će oni poduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzet će mere vraćanje migranata iz BiH", rekao je Dodik.

Tvrdi i da, ukoliko BiH ne uspe da zaštiti interese RS, onda RS nema koristi od takve države.

"Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Preduzećemo sve mere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rešava ovo pitanje", rekao je Dodik.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miodrag iz Peći

@ Zupčanik. Ako ne znaš za protekle tri godine kroz Srbiju je prošlo preko 1.500.000 migranata, sve vreme zaobilazeći većinsko muslimanske Kosovo i BiH zbog velikog broja Albanaca i Bošnjaka jurišnika ISIS-a. Najzad su shvatili da u R. Srpskoj žive takođe Srbi koji su im svih ovih godina pružali gostoprimstvo i nesebičnu pomoć.

163 4

Miki

Zahvaljujuci upravo migrantima imamo epidemije bolesti koje su bile iskorenjene. Mozemo da tupimo o vakcinaciji, ali male boginje su sigurno dosle upravo sa migrantima. Svaki dan pokusaji silovanja i otmica koje migranti opusteno u Srbiji izvode. Vreme je da se opametimo. Madjari su jedini upotrebili glavu u ovoj zbrci. Tako je naseljeno i Kosovo, nekakvim migrantima koji su bezali iz Albanske bede.

22 156

rodoljub

Imigranti su alat liberalno-globalisticke korporativne mafije za razaranje nacionalnih drzava . Denacifikacija drzava je cilj ove mafije . Izvor-poreklo te mafije je SAD .

31 174

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo