Napadači na crkve u Indoneziji članovi jedne porodice

Napadači na crkve u Indoneziji članovi jedne porodice Izvor: Tanjug/AP Photo/Trisnadi

Ekstremistička Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade na tri hrišćanske crkve u Indoneziji, u kojima je ubijeno 10, a ranjeno više od 40 ljudi.

ID je preuzela odgovornost putem agencije Amak, bliskoj ekstremistima, navodi Asošiejted pres.

Bombaši-samoubice, svi članovi jedne porodice, u automobilu, na motociklima i pešice, izveli su danas jedan od najgorih napada na hrišćansku manjinu u Indoneziji, u tri crkve u Surabaji, drugom po veličini gradu te zemlje. To je bombaški napad s najviše žrtava još od Božića 2000. godine, kada je na sličan način u Indoneziji ubijeno 15 ljudi, a ranjeno 100. 

Komandant policije Indonezije, Tito Kranivian, je saopštio da su napadači na sve tri crkve bombaši-samoubice iz iste porodice.

Naveo je da je otac detonirao eksploziv dovezen do jedne crkve automobilom, da su njegova dva sina od 18 i 16 godina poginula detonirajući eksploziv koji su do druge crkve dovezli motociklima, dok je majka donela eksploziv i detonirala ga u trećoj crkvi, poginuvši zajedno s još dvoje svoje dece, od 12 i devet godina. 

Hrišćani, od kojih su mnogi poreklom Kinezi, čine oko devet odsto od 260 miliona stanovnika pretežno muslimanske Indonezije.

Vlasti su suzbile radikale povezane s Al Kaidom koji su 2002. godine na Baliju ubili 202 ljudi, ali su u Indoneziji poslednjih godina ojačale ekstremne pristalice "Islamske države" koja traži nova uporišta posle poraza na Bliskom istoku.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo