Otvorena izložba "Majska skupština – 170 godina kasnije"

Otvorena izložba "Majska skupština – 170 godina kasnije" Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je izložbu "Majska skupština – 170 godina kasnije" u Galeriji Matice srpske, navodeći da je izložba posvećena velikom vremenu i velikim ljudima koji su odredili put celog naroda.

"Srpska Vojvodina koja je na Majskoj skupštini formirana postala je zavetna ideja svih Srba u Habzburškoj monarhiji. Istorijska iskušenja kroz koja je ta ideja prolazila bila su ogromna, ali uprkos njima, 70 godina kasnije, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, ta ideja je postala stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji", izjavio je Mirović.

Okosnicu izložbe čini slika Pavla Simića "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine", za koju je Mirović rekao da predstavlja "svedočanostvo radjanja jedne velike ideje".

"Ova slika je i grupni portret, ne samo njenih najistaknutijih rodonačelnika, nego i niza onih koji će tu ideju nositi, čuvati i sačuvati, poput Svetozara Miletića, Jovana Đorđevića, Stevana Vladislava Kaćanskog i najzad, samog Pavla Simića", rekao je Mirović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je ova slika simbol "trajanja i duge borbe jednog naroda za slobodu", te da prikazuje "pad i uspon jednog naroda".

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Ко ли ће отворити Изложбу за 200. годишњицу ?

0 0

Novi Sad,ocevidac

Izlozbu pohodila i Aja Jung,buduca ministarka.

1 0

niske grane

Galerija izgleda sluzi u svrhu promocije dnevno-politickih aktivnosti. Umetnost je,naravno, negde drugde i ne mesa se ni sa crkvom ni sa politikom.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo