U Makedoniji nove, plastične novčanice umesto papirnih

U Makedoniji nove, plastične novčanice umesto papirnih Izvor: Shutterstock

Makedonija će u utorak, 15. maja, u upotrebu uvesti plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, kojima će postepeno zameniti papirne novčanice.

Polimerne banknote će moći da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe.

Papirne novčanice od 10 i 50 denara će moći da se zamene polimernim u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a posle toga samo u Narodnoj banci Makedonije.

Uvođenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, po Narodnoj banci, Makedonija počinje proces polimerizacije svih svojih banknota.

Analize, kako se navodi, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna.

Makedonija se tako pridružuje Australiji koja, kao prva u svetu, plastične novčanice ima od 1988. godine. Takve banknote imaju i Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje.

Makedonski denar je u upotrebu uveden 26. aprila 1992. godine. Papirne novčanice su u rasponu od 10 do 2.000 denara (0,16 do 32,42 evra).

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DTT

A onda ce morati da zamene te novcanice sa onima koje ce imati novo ime drzave.....

12 4

Deki

Pa kako da ih presavijem?

2 7

Notafilija Serbica

Velika borba industrije papira da se zadržè papirne novčanice....

8 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo