Napad na hrišćane u Indoneziji, 10 mrtvih, 40 ranjenih

Napad na hrišćane u Indoneziji, 10 mrtvih, 40 ranjenih Izvor: Tanjug/AP Photo/Trisnadi

Bombaši-samoubice na motociklima, među kojima i jedna žena s decom, danas su u jednom od najgorih napada na hrišćansku manjinu u Indoneziji, u tri crkve u Surabaji, drugom po veličini gradu te zelje, usmrtili desetoro ljudi i ranili 40, kaže policija.

To je bombaški napad s najviše žrtava još od Božića 2000. godine, kada je na sličan način u Indoneziji ubijeno 15 ljudi, a ranjeno 100.

Komandant policije Indonezije, Tito Kranivian, je saopštio da su napadači na sve tri crkve bombaši-samoubice iz iste porodice.

Naveo je da je otac detonirao eksploziv dovezen do jedne crkve automobilom, da su njegova dva sina od 18 i 16 godina poginula detonirajući eksploziv koji su do druge crkve dovezli motociklima, dok je majka donela eksploziv i detonirala ga u trećoj crkvi, poginuvši zajedno s još dvoje svoje dece, od 12 i devet godina.

Hrišćani, od kojih su mnogi poreklom Kinezi, čine oko devet odsto od 260 miliona stanovnika pretežno muslimanske Indonezije.

Vlasti Indonezije su suzbile radikale povezane s Al Kaidom koji su 2002. godine na Baliju ubili 202 ljudi, ali su u toj zemlji poslednjih godina ojačale ekstremne pristalice "Islamske države" koja traži nova uporišta posle poraza na Bliskom istoku.

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo