Sedam osoba uhapšeno zbog veličanja nacizma u Blajburgu

Sedam osoba uhapšeno zbog veličanja nacizma u Blajburgu Izvor: N1

Austrijska policija uhapsila je po završetku skupa hrvatskih ultradesničara u Blajburgu šest Hrvata i jednog Slovenca i podnela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma.

Iz austrijske policije navode da tokom komemoracije nije bilo ispada niti nasilja, ali da je, osim kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, bilo prijava zbog zabrane boravka u Austriji, kršenja dostojanstva natpisom na majici i neprijavljenog obavljanja posla.

Osim toga, izrečene su dve kazne protiv osoba koje su se kretale prugom, prenose mediji.

Iz austrijske policije dodaju da je današnjoj komemoraciji pripadnicima hrvatskih kvislinških formacija ubijenim na završetku Drugog svjetskog rata prisustvovalo između 10.000 i 11.000 ljudi. Obezbeđenje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa političkim zastavama ili oznakama, ali je i osim toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima. 

U Blajbugru su se mogle videti osobe u majicama sa likom pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatom po veličanju ustaštva, kao i sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i ustaškom šahovnicom. 

Skupu u Blajburgu prisustvovalo je više političara iz Hrvatske i BiH, među kojima predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, njegov zamenik Milijan Brkić, kao i hrvatski ministri Goran Marić, Tomo Medved i Milan Kujundižić, te hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Izvor: N1

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

c4

Sedmorica uhapšenih, ostali su verovatno bili tu da bi veličali rani klasicizam.

9 26

PB

hrvati pamte svoje zrtve a ne zlocince i to je uredu, dok srbi pamte svoje zlocince a ne zrtve to nije u redu.

177 60

Milos

"Bravo" Hrvati?!?? Mi i oni smo na prstohvat od dna ali nikako da ga dohvatimo!!!!

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo