Merkel: Odluka o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku

Merkel: Odluka o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku Izvor: AFP/Tobias Schwarz

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je američka odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku, prenela je agencija AP.

Merkel je u italijanskom gradu Asizi, gde joj je uručena Lampa mira Svetog Franje Asiškog, priznanje poznato kao "katolička Nobelova nagrada", izrazila zabrinutost zbog tenzija između Izraela i Irana zbog nedavnih napada izraelskih snaga na iranske položaje u Siriji, kao i ispaljivanje raketa na okupiranu Golansku visoravan.

Nemačka kancelarka je rekla da mir nije moguć bez pravde i da je "potraga za mirom i pomirenjem, nezavisno od vere i vizije sveta, suštinski i osnovni zadatak politike".

O situaciji s migrantima, o čemu vlada podeljenost u Evropi, ona je rekla da tolerancija mora da bude prisutna u celoj Evropskoj uniji i dodala da se treba suprotstaviti populističkim idejama koje su uzele maha na starom kontinentu.

Nemačka kancelarka je takođe izrazila zabrinutost zbog situacije u istočnoj Ukrajini, gde se primirje "krši svake noći" i svaki dan neko pogine.

"Ukrajina nas zabrinjava. Tražimo poštovanje mirovnog sporazuma postignutog u Minsku", rekla je Merkel i dodala da je prekid vatre svake noći prekršen i da svaki dan neko pogine, prenela je agencija Frans pres.

U sukobima na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015. godine, koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana, ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Merkel, ćerka protestantskog pastora, odlikovana je zbog rada na pomirenju i promociji mirnog zajedničkog života između naroda, naveli su sveštenici franjevačkog reda prilikom uručenja nagrade.

Na ceremoniji uručenja nagrade bio je prošlogodišnji laureat, kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, koji je pohvalio nemačku kancelarku kao "hrabru ženu" koja donosi "pravedne, ali ne uvek popularne odluke", navodeći njenu politiku prema migrantima.

Santos, koji je osvojio Nobelovu nagradu za mir 2016. i katoličko priznanje 2017. godine zbog doprinosa o okončanju građanskog rata u Kolumbiji, osudio je prepreke ka potpuno pomirenju u njegovoj zemlji.

Lampa mira Svetog Franje Asiškog prvi put je dodeljena 1981. godine Lehu Valesi, a među laureatima su Jovan Pavle Drugi, Majka Tereza, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov, Šimon Peres, Mahmud Abas i papa Franja.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Seljak

Nije. Otezala je u Nemackoj

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo