Na Dan medicinskih sestara protest u Zagrebu

Na Dan medicinskih sestara protest u Zagrebu Izvor: Borna Filic/PIXSELL

Oko hiljadu medicinskih sestara i tehničara iz Hrvatske učestvovalo je, na Međunarodni dan sestrinstva, u protestnoj povorci kroz centar Zagreba, zhtevajući poštovanje kolektivnog ugovora i bolje uslove rada.

Oko deset hiljada sestara nedostaje u sistemu hrvatskog zdravstva, a jedna sestra u hrvatskim bolnicama obavlja posao koji u drugim evropskim zemljama rade tri ili četiri sestre, istakli su organizatori protesta iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Sindikat traži bolje uslove rada sestara i plaćanje prekovremenih sati u skladu s kolektivnim ugovorom, koji se, tvrde, ne poštuje kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari.

Traže i da se poštuje rad medicinskih sestara i tehničara, da se oni ne omalovažavaju i ne zanemaruju prilikom donošenja zakona i pravilnika u zdravstvu, koje bi trebalo ostati javno dobro, prenosi Hina.

 Poručuju da su oni najjača i najbrojnija grupa u zdravstvenom sistemu, na čijem entuzijazmu počiva celi sistem.

Ispunjavanje tih zahteva jedini je način da se zaustavi egzodus sestara i tehničara u zapadnu Evropu, gde ih je u poslednjih pet godina hrvatskog članstva u EU, otišlo gotovo hiljadu, istaknuto je na mirnom protestu.

Kulminaciju nezadovoljstva načinom na koji ih tretira vlast, izrazili su i kovčegom obmotanim u hrvatsku zastavu na kojem je bila smrtovnica na kojoj je pisalo da je u 27. godini života "nakon duge i teške borbe protiv lopovluka, korupcije i uhlebljenja, kao i zbog neizlečive bolesti karcinoma društva (pohlepnih političara) izdahnula domovina Republika Hrvatska".

Kao ožalošćena navodi se 'većina hrvatskog naroda'.Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

��

👍

0 0

?

Bravo

1 0

Jelkica

Sestre u Srbiji nemaju problema!? Bravo za koleginice iz Hrvatske!

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo