Bangladeš lansirao svoj prvi satelit

Bangladeš lansirao svoj prvi satelit Izvor: Tanjug/Craig Bailey /Florida Today via AP

Agencija Space X lansirala je prvi satelit Bangladeša u orbitu. Falcon 9, nadograđena raketa koja može da pravi povratne letove, podigla je komunikacijski satelit Bangabandhu-1, nazvan po osnivaču zemlje.

Lansirana je iz Kejp Kanaverala u Floridi, SAD.

Raniji pokušaj lansiranja u četvrtak nije uspeo.

Lansiranje, koje je prenošeno uživo, pozdravljeno je u Bangladešu, čiji eksperti su izjavili da će satelit predstavljati prekretnicu u telekomunikacijskom sektoru.

Premijer Šeik Hasina u TV obraćanju rekao je da će ovaj satelit predstavljati "veliku prednost za informacijsku tehnologiju, predstavljajući ulazak Bangladeša u svetski satelitski klub".

"Zahvalio bih Tales Aleniji, fabrici satelita u Francuskoj, za izgradnju Bangabandhu Satellite-1, kao i Space-X iz SAD-a, koji je bio odgovoran za lansiranje satelita. Zahvalio bih i Rusiji koja nam je omogućila da koristimo njihov orbitalni slot", rekao je Hasina.

Satelitom će biti upravljano iz grada Jojdepur u Gazipuru, u blizini glavnog grada Bangladeša i iz još jedne zemaljske stanice Rangamati Betbunia, na jugoistoku, koja će služiti kao alternativna stanica.

Tagovi: satelit , SpaceX , bangladeš

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hahah

A ostatak populacije ce i danas da preskoci jedan obrok a neko i dva....za veceru...saka rize i dosta vam je...vazno da imate satelit,!!!

11 3

Čiča Miloje®

I ovi nas prestigoše...sunce ti...Pa mi smo bre poslednja rupčaga na svetu!

35 3

Ivan Grozni

Auuu, koliko smo mi iza Bangladeša...

55 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo