Pregovori Skoplja i Atine u “najdelikatnijoj, finalnoj fazi”

Pregovori Skoplja i Atine u “najdelikatnijoj, finalnoj fazi” Izvor: Shutterstock

Nova runda makedonsko-grčkih pregovora oko imena Makedonije počela je u mestu Sunio kod Atine u istom hotelu gde je prethodnih dana održana konferencija o budućnosti Evrope.

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, kako je prenela agencija MIA, pokušaće uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica da približe pozicije dve strane i otvore put za rešenje dvoipodecenijskog spora.

Dimitrov je sinoć ocenio da je današnji dan "veoma važan za pregovore koji su u najdelikatnijoj, poslednjoj fazi", i da je dužnost šefova diplomatija da nađu rešenje koje "što je moguće više pokriva potrebe dve strane" da bi omogućili premijerima da se sretnu 17. maja u Sofiji i razgovaraju o postizanju sporazuma.

Sastanak koji je bio najavljen za 10.30, počeo je pola sata ranije. Dimitrov i Kocijas prošle sedmice sastali su se na marginama kvadrilateralnog sastanka u Solunu, dok je poslednji krug pregovora uz prisustvo Nimica održan 25. aprila u Beču.

Vlada Makedonije nada se rešenju spora oko imena pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora i u julu na Samitu NATO poziv za članstvo u toj alijansi.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da takvo ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Tagovi: Makedonija , Grčka

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlad

Opet će biti "zbune"... SEVERNA Makedonija nije SEVERNA Grčka....a opet,Severna Grčka je ustvari Južna Makedonija,dok Južna Grčka svakako nije Severna Makedonija!?!??..." s obzirom da je levi stremen pogrešan stremen a desni stremen pravi stremen"(jel se sećate tog crtanog sa Šiljom?)...;-)

0 2

Aha Važi

Ptičica mi rekla zvaće se Severna Makedonija.

4 2

Profesor Fakulteta u penziji

Što joj ne daju ime JUŽNA SRBIJA kako se zvala pre II Svetskog rata, pre dolaska Tita koji se potrudio, zbog Hrvata, da na sve načine smanji Srbiju, stvarajući Makedoniju (?) i dve pokrajine : Kosovo i Vojvodinu.

6 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo