Gošće N1: Odlazak medicinskih sestara ne ugrožava zdravstvo

Gošće N1: Odlazak medicinskih sestara ne ugrožava zdravstvo Izvor: N1

Odlazak medicinskih sestara iz Srbije na rad u inostranstvo jeste veliki problem, ali funkcionisanje zdravstvenog sistema nije ugroženo, jer se kadar stalno obnavlja, ocenile su gošće N1, medicinske sestre iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Меđunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava se 12. maja širom sveta u čast rođenja Florens Najtingel, koja je zaslužna za razvoj modernog sestrinstva i prve škole za medicinske sestre. Međunarodno veće medicinskih sestara globalnu kampanju na današnji dan posvećuje temi medicinske sestre vodeći glas - zdravlje je ljudsko pravo.

"Teškoće sa kojima se suočavamo u svom radu su brojne, ali ključni problem je nedostatak kadra. To se prevazilazi tako što imamo stalna primanja i obnavljamo resurse", izjavila je Radmila Resimić, glavna sestra KBC Zvezdara.

Ona je dodala da je jedan od većih problema i nedovoljna implementacija zdravstvene nege u sekundarnim i tercijalnim institucijama zdravstvene zaštite.

O broju sestara koje napuštaju zemlju i odlaze u inostranstvo, ona nije htela da govori, ali je rekla da se taj broj prati.

"Ne znamo o kom broju se radi, jer mnogo njih podnese molbe pa ne ode. Još uvek ne osećamo specijalni problem što se tiče tog dela, je se stalno obnavlja kadar. Ta migracija jeste profesionalna migracija koja se dešava u celoj Evropi, ne samo kod nas. Čak i sestre iz Nemačke odlaze na bolje plaćene poslove u druge zemlje", kaže Irena Jevtović iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara.

Gošće N1 požalile su se i na obiman administrativni posao.

"Naš radni dan počinje ustaljenim protokolom, ali više puta dnevno izlazimo iz okvira svakodnevnih procedura. Te procedure se sada uglavnom odnose na administraciju koju moramo da popunjavamo. To je značajan deo posla za jednu medicinsku sestru, a naš posao je pre svega briga o pacijentu", ocenila je Jevtović.

Obrazovanje kvalitetno, ali diplome neusklađene sa EU

Ukoliko bi Srbija pristupila Evropskoj uniji, više od 90 odsto medicinskih sestara koje su školovane u Srbiji imale bi diplome koje ne odgovaraju standardima važećim u državama EU. Razlog tome jeste neusaglašenost našeg obrazovnog sistema sa zakonodavstvom u Evropi.

Resimić kaže da je jedan od propisa to da, ulaskom u EU, Srbija mora da ima više od 25 odsto visokoobrazovanih medicinskih sestara, ali naglašava da je naše obrazovanje kvalitetno.

"Naše obrazovanje je dobro, samo se treba usaglasiti sa Evropom. I to se lako može uraditi i vrlo brzo bismo ih mogli stići...Jedan od neusaglašenih propisa se recimo, odnosi na broj časova teorije i prakse - EU insistira na praksi, a kod nas je to uglavnom ujednačeno", rekla je Resimić.

Prema njenim rečima, medicinske sestre iz Srbije imaju "otvorena vrata" u inostranstvo, upravo zahvaljujući kvalitetnom obrazovnom programu.

"Sve medicinske sestre ovde su zaista visoko obrazovane, kvalitetan kadar se prepoznaje i ovde, svakoga dana možete da vidite obrazovane, profesionalne sestre, a one se kao takve prepoznaju odmah kada odu u neke od evropskih gradova", kazala je Jevtović.

Govoreći o finansijskoj situaciji sestara, gošće N1 kažu da on nije zadovoljavajući, ali da one taj posao rade jer ga vole.

"Opšte je poznato da materijalni status nije na zadovoljavajućem nivou, ali to ne znači da mi svoj posao ne volimo. Zbog materijalnog stanja sestre i odlaze u inostranstvo, ali mi koje smo ovde, radimo svim srcem. Najvažniji je odnos prema pacijentu, to kolika je plata nije primarna stvar", izjavila je Resimić.

O tome kako bi mogao da se poboljša status medicinskih sestara, Jevtović kaže da bi trebalo da se poboljšaju svakodnevni uslovi rada, da više sestara bude u smenama, kao i da se nastavi i ojača dalja edukacija tog kadra.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Komentara 54

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bivši MT

Nemate vi pojma. Plata je bitna, manjak kadra je bitan, humanizam mnogo manje. Ne živi niko od ljubavi, možeš da voliš posao koliko hoćeš , ali ako nije dovoljno plaćeno i ako su uslovi neprihvatljivi... Niko nije lud da radi 180 sati mesečno za 45.000... Uostalom, imamo suficit u budžetu, možda bi tu nešto moglo da se uradi...

5 0

Aleksandra Jasic

Toliko kompetentan kadar imaju,da sam upravo iz tog razloga i otišla iz Srbije,nakon 15 godina rada na više klinika! Kupljene diplome i prekvalifikacije sutra da leče mene?! Neko ko ne zna da izgovori reč reanimacija(rimacija),a kamoli da zna šta je i učestvuje u istoj?! Kao što svi znamo,od ljubavi se ne živi,naročito ne od ljubavi prema poslu! A ako ne znate cifru koja je nestala iz vašeg zdravstva,ja ću vam je reći. 10 000 u zadnjih 5 godina! I nije se vratila nazad!

25 1

Miroslav

Gde vi zivite i ko vas dve dovede u emisiju??? Vi pricate bajke koje ni kod dece od 3g ne prolazi.. Idu vam kvalifikovane sestre prosek preko 15g radnog staza Idu jer su postene i nisu politicki opredeljenje I sto je super plata i lep im zivot. Dovodite osoblje sa zavrsenim kursom.. Dal se vi pretvarate ili ste toliko dobro placene,da prosipate lazni.. E Srbijo ko te vodi...

24 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo