Srbija jedina u Evropi uvodi dva tehnička pregleda godišnje

Srbija je jedna od zemalja sa najstarijim automobilima u Evropi, što bi vlasti da promene. Pitanje je, međutim, da li su krenule pravim putem, kažu stručnjaci, posle odluke da se od 5. jula sva vozila starija od deceniju i po na šest meseci upućuju na tehnički pregled. Proveravali smo kako se taj problem rešava u drugim, razvijenijim zemljama.

Izvor: N1

Srbija je jedina u Evropi i dobrom delu sveta gde će vozači automobila starijih od 15 godina morati dva puta godišnje na tehnički pregled.

U Holandiji, takvu kontrolu obavljaju, tek pošto automobil napuni 30 godina, a u Norveškoj, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj tehnički pregled obavezan je na svake dve godine, za automobile starije od četiri godine.

 Profesor Milan Vujanić kaže da su zbog bezbednosti, s obzirom na veliku količinu starih automobila u Srbiji, dva tehnička pregleda korisna, međutim, smatra da oni ne smeju da budu skupi i da bi Agencija za bezbednost saobraćaja mogla da ih subvencioniše.

“Kada su u Francuskoj uvodili euro 6, oni su dali popust na registraciju od hiljadu evra, stimulisali su vlasnike da pređu na euro 6, a nisu povećavali cenu onima koji voze euro 4 ili 3”, navodi Vujanić.

Vozači starijih automobila, slažu se da bi automobile u Srbiji trebalo uskladiti sa onima u EU, ali kažu i da im od dva odlaska kod majstora teže pada najava da će ih to koštati oko sedam hiljada dinara:

“To je čist lopovluk od strane države.”

“Pa, mi smo nešto očigledno ispred Evropske unije.”

“Nameću samo sirotinji, to nije u redu.”

“Valjda će deo od registracije ići na popravku puteva.”

Iako novi zakoni pokušavaju da Srbiju približe Evropskoj uniji upravo putevi puni rupa ili starih betonskih ležećih policajaca otkrivaju da je još dosta kilometara pred njom. Loši putevi, prema rečima Milana Božovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, više ugrožavaju, nego stari automobili.

“Moje iskustvo na uzorku od 1.000 vozilaa kaže da je to češće nego tehnička neispravnost vozila”, ističe on.

milan vujanić Izvor: N1

Ipak, zvanična statistika kaže da su neispravna vozila uzrok od jedan do tri odsto saobraćajnih nezgoda, dok se loši putevi u srpskoj statistici ni ne navode kao uzrok, ukazuje profesor Vujanić.

“Nemačka smatra da put utiče sa 10 do 12 odsto, kao osnovni uzrok, a kao doprinoseći još 12 odsto, to ispadne 24 odsto, pa ispašće da mi imamo bolje puteve nego Nemci, nisam siguran - pre će biti da nam statistika nije dobra”, ocenjuje on.

Statistika kaže i da posle saobraćajnih nezgoda krivičnih prijava protiv nadležnih za puteve u Srbiji gotovo da nema.

Komentara 258

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

siki

pa trude se da kolko god mogu otmu

0 0

voja vv

harač, harač rajo treba draga sns braćo, šta čovek traži to i dobije.(mada to važi za ljude.... ;)

4 0

Bata

Ne jurite stara vozila njima se ne prave prekrsaji vec dobra nova kola sa jos novijim neiskusnim vozacima

23 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo