"Borba za ljubav" penzionera - treba li ukinuti krizne mere?

Kada će prestati da važi privremena mera smanjenja penzija koja je na snazi već četiri, umesto planirane tri godine? U Misiji Međunarodnog monetarnog fonda veruju da je vreme da Vlada Srbije taj zakon povuče, dok sa druge strane poručuju da to, ipak, nije jednostavno rešenje.

Izvor: N1

Od ponedeljka sa Vladom pregovaraju o novom aranžmanu i iz MMF-a sugerišu - vreme je da privremene krizne mere za penzionere budu ukinute. Traže da Vlada pronađe sistemsko rešenje jer su javne finansije poslednje tri godine stabilne. Vraćanje na staro značilo bi manja primanja za oko 80 odsto penzionera, poručuje predsednica Vlade.

"Dakle, ne možemo samo jednostavno da kažemo - taj zakon se ukida, zato što nikome nećemo sada umanjivati penzije. Možemo samo da vidimo kako mi fazno da pređemo ponovo na jedan normalan sistem gde će biti dvogodišnje usklađivanje penzija", kaže Ana Brnabić.

Šef države o tome, kaže, nije razgovarao sa predsednicom Vlade. Odluku bi, dodaje, ipak trebalo doneti za tri meseca, kada budu poznati efekti privrednog rasta.

"Ne kaže to MMF zato što više voli penzionere nego što volimo mi", izjavio je Aleksandar Vučić.

Vučić objašnjava zašto je on, za razliku od MMF-a, na strani najsiromašnijih građana.

 "Oni traže da se drastično povećaju penzije ljudima koji imaju više od 50.000 penziju, a da se ni za dinar ne povećaju penzije ljudima koji imaju ispod 25.000 dinara, a to je 61 odsto penzionera. I da se minimalno uveća za ljude koji imaju 30.000 dinara penziju, što će reći negde oko 75 odsto penzionera ništa ne bi dobili od narednog povećanja", kaže Vučić.

Krajnje je vreme da se onima koji su podneli najveće žrtve penzije vrate na raniji nivo, smatra profesor Ljubodrag Savić i predlaže rešenje.

"Ovo - mi ćemo u nekom narednom periodu o tome razmisliti, liči na otprilike ono 'Ne lipši magarče do zelene trave'...Samo se treba vratiti na situaciju kolike su bile penzije 2014. godine kada su smanjene, kakvo je tada bilo zakonsko rešenje o usklađenju penzija, treba to samo primeniti u periodu od ove četiri godine i doći do nekog iznosa kolike bi one bile, da nisu bile umanjene. To je vrlo jednostavna stvar", ocenio je Savić.

Savić nije siguran šta bi moglo da bude fazno rešenje, a kao moguće razloge MMF-ovih zahteva navodi rast potrošnje, povećanje tražnje i oporavak srpske privrede.

Tagovi: MMF , plate , penzije

Komentara 94

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mučenik

MONSTRUMSKA POSLA Grobar penzionera ΛV ostaje i dalje njihov vrli grobar. S kojom li se on logikom i matematikom rukovodi, pa se izlupava u vezi povećanja i otimanja penzije. Realno ni jedna penzija nije više veća od one u 2014. godine. Grobar penzionera je povećao penzije kojih ne otima za 7,53%, a troškove života povećao za više od 20%, koga on to majstorski, ili bezobrazno laže. Laže sebe, jer niko ne veruje njegovim baljazganjima. Penzioner, smrtnik ΛV, koji je primao 2014. godine 68.620,47 din (572,30 €), sada prima 62.675,34 din (ili 561,76 €), sa njegovim povećanjem od 8% i na to otme 25%, povećanje će iznositi samo za 3.760,52 din ili penzija će iznositi 66.435,86 din (561,76 €). ΛV, kao grobar penzionera, ne poštuje ni sebe, u suprotnom ne bi ovako lagao, već bi poništio svoju monstrumsku odluku otimanja penzija i njeno ne usklađivanje sa porastom troškova života. On hrabri 80% penzionera lažući ih kako im je povećao penziju, a oni valjda vide blagodete tog povećanja kada odu u prodavnicu ili kada im pošalje izvršitelje što ne mogu da plate dažbine. Monstruozno, zar ne? Stičiće ga kletva!

8 0

Naivni Srbin

Pazi kad prave predigru da opet nasankaju nesrecne ljude.Drzava se ponasa kao predator prema starijim ljudima koji prosto nisu vise sposobni da se brane.Pobogu da su jos uvek u snazi radili bi i stvarali.Njima je ostalo samo secanje i utisak da su jos uvek snazni i vazni.To sto ova vlada radi penzionerima je na nivou zlocina protiv covecnosti.Strasno je gledati kako se uvlace u debelo crevo strancima a svoj narod guraju preko ivice u provaliju.

4 233

Problem

Problem oko vraćanja penzija zaista postoji. Obično to biva kada vlast olako napravi presedan koji je protiv zakona, a sada ne zna šta da rako. Narod za to kaže: prva ministarka u vladi se ponaša kao pile zamršeno u kučinama. Ona sigurno ne ume da izađe iz ovog problema. Jedino je ispravno da vrati penzionerima početne penzije pre smanjenja, ali uvećane linearno za rast cena na malo u celom periodu delovanja glupog zakona.

8 270

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo