Savić: Vraćanje penzija je jedino rešenje

Savić: Vraćanje penzija je jedino rešenje Izvor: N1

Profesor na ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić smatra da je ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, jedino rešenje. Četiri godine odricanja, prema njegovim rečima, predug su period za penzionere u Srbiji.

Međunarodni monetarni fond predložio je Vladi Srbije da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija što za premijerku Anu Brnabić nije prihvatljivo rešenje. Sličnog stava je i predsenik Vučić koji je rekao da će se sa odlukom o usklađivanju penzija sačeti dok se ne vidi kakvi će biti efekti privrednog rasta za tri meseca.

Profesor Savić nema dilemu – Zakon o privremenom umanjenju penzija treba ukinuti.

“Jedno jedino je rešenje, a to je da se vrati na situaciju kolike su penzije bile 2014. kakvo je tada bilo rešenje, i to treba primeniti na ove četiri godine i doći do iznosa koliko bi one bile da nisu bile umanjene”, naveo je Savić u Danu uživo TV N1, ocenjujući da je takvo rešenje i principijelno, i pošteno.

Savić pretpostavlja da je MMF sugerisao ukidanje pomenutog zakona iz uverenja da bi povećani prihodi penzionera doveli do veće tražnje, a samim tim i ubrzanja privrednog rasta.

Upozorava međutim da se povećana tražnja može mahom podmiriti robom iz uvoza, te da u pretgodnom periodu uvoz raste po bržim stopma od izvoza.

Problem je, kako kaže, i u tome što politika jakog dinara stimuliše uvoznike, a destimuliše izvoznike.

Srpsku privredu, kako kaže, neće oporaviti industrija motanja kablova u kojoj radnici rade za 25.000 dinara mesečno. Vlada bi trebalo da stimuliše proizvodnju kvalitetnijih proizvoda, smatra Savić koji je uveren da bi sa takvom promenom pristupa srpska privreda mogla da raste po stopama većim od pet odsto godišnje.

Podseća da BDP Srbije u velikoj meri danas zavisi od poljoprivrede koja je “fabrika pod otvorenim nebom” i nosi sa sobom dosta neizvesnosti.

Izvor: N1

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljilja

Ne dirajte penzije nikome. Samo prestanite da mi svakog meseca uzimate 2770 din. Prosto i jednostavno. Jedino ako od naseg oduzimanja ne finansirate one sa nizim primanjima. Znaci da ih mi finansiramo a ne drzava.

4 0

dr

Penzioneri 90 tih aminovali Slobu. Tada su bili u radnom odnosu i listom su ga podrzavali-on im upropastio drzavu, umro. I sta traze sad da im neko nadoknadi bombardovanje i unistavanje drustvene imovine? Treba gledati malo sire a oni gledaju golu egzistenciju. Dajte svoje pare unucima.

119 21

mr

buta@ pisac je hteo da kaze da su u vreme Slobe izdvajali doprinose oko 10tak maraka-evra u protivvrednosti . I tad je imao podrsku radnog naroda 90%. Sada ti isti penzioneri iz tog doba tada radni ljudi hoce penziju 300-400-500 evra. Na osnovu koje ekonomske logike i na osnovu koje industrije? Radili jeste ali nista niste zaradili. Ja kao mali privatnik uplacujem doprinose svakog meseca i izdrzavam Vas i to je realnost priznali ili ne, drzava je odavno potrosila pare koje str vi zaradili ako ste ih ikad i zaradili. Realno bi bilo da dobijate penziju iz tog doba eto to je poenta.

68 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo