Vulin u Banjaluci na obeležavanju Dana Vojske RS

Vulin u Banjaluci na obeležavanju Dana Vojske RS Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Banjaluci, na obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske, da je Vojska RS omogućila postojanje Republike Srpske, koja je garant opstanka srpskog naroda u BiH i njegove ravnopravnosti.

Ceremonija obeležavanja Dana VRS u kasarni "Kozara", kojoj su prisustvovali zvaničnici BiH, RS i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, počela je tako što je komandant Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH Milan Radojčić predao raport Ivaniću.

Vulin je rekao da će, dok Srbiju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Republika Srpska i njeni građani uvek biti zaštićeni i čuvani.

Ivanić je rekao da je Vojska RS bila "narodna vojska", koju je činilo više od 215.000 ljudi, dodavši da je u proteklom ratu u BiH stradalo više od 23.000 pripadnika VRS.

"BiH i njene Oružane snage mogu biti stabilne pod uslovom da jedni druge uvažavamo - i vojnici i oficiri i političari. I narod Republike Srpske samo traži da Republika Srpska bude uvažena i spremni su na dogovore i kompromise, ali svaki put kada Republika Srpska ili njen narod budu ugroženi moramo imati svoje odgovore", naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je VRS branila slobodu svog naroda i da se njoj "ne moće pripisati da je činila zločine, jer je poštovala međunarodne konvencije o ratovanju".

"Da nije bilo VRS stradanje našeg naroda bilo bi daleko veće i obimnije i podsetilo bi na naša stradanja iz Drugog svetskog rata", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, bez obzira što VRS više formalno ne postoji, ona ostaje sastavni deo srpskog naroda, duboko ukorenjen u njegovo opredeljenje.

Dodik je rekao da nije trebalo pristati na ukidanje Vojske RS i formiranje Oružanih snaga BiH, ali je dodao da pripadnici srpskog naroda u Oružanim snagama BiH na najbolji način predstavljaju tradiciju onoga što "jeste Vojska Srpske".

Vulin je rekao da je VRS ispunila istorijsku misiju, jer je sačuvala postojanje srpskog naroda na prostorima BiH i regiona.

"Danas zadatak opstanka srpskog naroda imaju građani Republike Srpske i njeno rukovodstvo. Mir koji nam je svima životno važan i neophodan, kao svoju najvišu svrhu ima opstanak Srba u Republici Srpskoj i BiH", kazao je on.

Vojska RS formirana je 12. maja 1992. godine, a ukinuta je reformom oružanih snaga u BiH, kada je kao Treći puk integrisana u Oružane snage BiH.

Svečanosti povodom Dana Vojske RS prisustvovali su i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i njen zamenik Bori Jerinić, poslanici u parlamentu BiH i Narodnoj skupštini RS, kao i predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

miroslav

Govori su im kao da je predratno stanje. To valjda polusvet voli da čuje, a ti redovno izlaze na izbore. Ako je Vulin sa Manjače, onda je mala verovatnoća da su mu preci bili partizani, čak naprotiv .

12 0

Bobo

Nijedan od ovih ni 100m ne moze da pretrci. Kakvi funkcioneri ,takva i vojska. Jedino kraj kazana mogu da prodju.

25 0

Zeljko N.Bgd.

Bravo za ex gen sek JUL-a i najveceg patriotu. Nedostaju gospoda Djuric, Selakovic i ostali mladi SNS lavovi. Epski junaci.

31 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo