Uživaju li psi zaista u tome što nam pomažu?

Uživaju li psi zaista u tome što nam pomažu? Izvor: Reuters/Darren Staples

Kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od njuškice veselog štenca.

Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.

Ako je neko oko toga brinuo, može biti miran.

Nova naučna studija pokazala je da psi to obožavaju.

Ranija istraživanja pokazala su da je za mentalno zdravlje i opštu dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje.

Organizacija za zaštitu životinja American Humane sprovela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadataka.

"Ova studija je jedinstvena po tome što je sprovedena na više mesta. Bilo smo u pet bolnica širom SAD-a, posetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa", kazala je glavna autorka studije Linda Lombardi za National Geographic.

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa kod ljudi i životinja.

Uzorci dobijeni tokom aktivnosti s decom obolelom od raka upoređivali su se sa uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće.

Istovremeno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja.

Rezultati su bili kristalno jasni.

Pokazalo se da su psi savršeno srećni dok prave društvo pacijentima.

Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

Tagovi: psi

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Suster

Није фраза када се каже да је најбољи пријатељ човека.Имао сам пса 14 година.Можеш да му се "изјадаш" нема противречја.Стави ти главу у крило,пусти да га мазиш.Не треба ти бољи психотерапеут.Мислим да само лоши људи могу да мрзе псе.

52 2

BGD 011

Onaj ko nema psa teško da će to shvatiti i razumeti. ☺

52 0

Andjeli

Psi su andjeli!!!

52 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo