UN zabrinute zbog napada na novinare u Crnoj Gori

UN zabrinute zbog napada na novinare u Crnoj Gori Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljević

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog nastavka nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, kao i zbog poslednjeg slučaja napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Portparolka kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani saopštila je da su, pored Crne Gore, na listi zemalja zbog koji su zabrinuti Jemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva.

Crna Gora se zbog napada nalazi među pet zemalja sveta koje su obuhvaćene najnovijem saopštenjem UN.

"Napad na Lakić je usledio nakon bombe postavljene pod auto ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Zabrinuti smo jer izveštaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi pretnjama, fizičkom nasilju, tužbama za klevetu. Prema izvještajima NVO, od 2013. je u Crnoj Gori bilo od 20 do 25 napada na novinare i samo par slučaja je istraženo", navodi se u saopštenju Šamdasani, prenose Vijesti.

UN pozivaju Crnu Goru da ispunjava svoje obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

"Pozivamo vlasti u Crnoj Gori da osiguraju zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, osude napade na novinare, i osiguraju da se svi slučajevi brzo i efikasno istraže, a počinioci dovedu pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Predrag

OVO biva već simptomatično ružno,"UN su zabrinute",A ŠTA SU PREDUZELI,u stvari,čemu služe UN!!!!???

1 0

Vlaja

"Čuj UN! Ne, no ti ćeš me učit ljudskim pravima, avetinjo! Mi smo imali Marka Miljanova, nama su ljudska prava urođena, a taj sto je pucao na nju, "proćelav, srednjeg rasta oko 175 cm" nije od našijeh, to je neki stranac, u CG ne možeš nać momka ispod 190 cm, a taj je neki gabelj, nemaš rašta sablje krvaviti s takima..."

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo