Novi izdaci za vozače, rigorozni uslovi i za servisere

Novi izdaci za vozače u Srbiji. Od 5. jula vlasnici vozila starijih od 15 godina moraće dva puta godišnje da idu na tehnički pregled. Ove kontrole neće biti samo formalnost, jer se uvode rigorozni uslovi i za vlasnike servisa, te se u javnosti spominje da će ta redovna tehnička provera, ubuduće koštati najmanje 30 evra.

Izvor: N1

Svako vozilo, pre registracije, moraće u neku od ovakvih radionica. Uz detaljan pregled tu će ga po novom čekati i i fotografisanje. Napukla šoferšajbna ili već pet odsto korozije na limariji, biće dovoljni da majstori kontrolori ne izdaju potvrdu o ispravnosti. Kontrola će najviše koštati one sa najjeftinijim vozilima. Naime, automobile starije od 15 godina majstori će pregledati dva puta godišnje.

 "Od limarije svetala, guma, kočnica, letvi volana, trapova amortizera, do detalja koji su na instrument tabli, da li sva svetla rade, da li su pokazivači, tj migavci ispravni, ceo auto se proverava detaljno. Mi smo još od osnivanja ugradili kamere, tako da će postojati i ceo snimak pregleda", kaže majstor kontrolor Jovan Vanevski.

Stariji automobili neće proći pregled ni ukoliko nemaju katalizator koji reguliše izduvne gasove.

"Moraće da ugrade novi katalizator ili svoj da vrate", kaže on.

N1: A koliko on košta?

"Pa, cena zavisi od proizvođača, fabrike".

N1: Nekoliko stotina evra možda?

"Sigurno".

Opcija besplatnog tehničkog pregleda, novim pravilnikom biće ukinuta. Spekuliše se da je predlog servisera da kontrola vozila ubuduće košta nekoliko hiljada dinara.

"To jesu stara vozila i treba ih češće kontrolisati, prema tome u tom smislu, ovo jeste svakako pozitivna i dobra mera i tu nikakve dileme nema, ostaje samo pitanje cene", kaže Milan Božović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

N1: Prema sadašnjim podacima najniža cena biće oko 30 evra.

"Neće to biti samo 30 evra, pre dolaska na tehnički moraćete da odvezete vozilo na servis i verovatno nešto da popravite na tom vozilu".

U januaru 2019. počeće se sa kažnjavanjem onih koji nisu bili na drugom tehničkom pregledu.

U saobraćajnoj policiji kažu da zakon propisuje da se za vožnju automobila, starijeg od deceniju i po, kom je duže od 15 dana istekao rok za drugi šestomesečni pregled - vozač kažnjava sa do 20.000 dinara i dva kaznena poena.

Komentara 108

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

milan

Po ovom zakonu mogu da zatvore GSP

10 0

Mira

I treba da zatvore, kada hoce da izvuku ljudima pare iz dzepova jos po 30 evra godisnje, a autobuse neka kupe od tog novca, slazem se u potpunosti.

1 0

Tehnicki

Moze, al da bude dzabe.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo