Merkel: Evropa više ne može da računa na zaštitu SAD

Merkel: Evropa više ne može da računa na zaštitu SAD Izvor: Tanjug / AP Photo/Martin Meissner

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Evropa više ne može da računa na SAD da je "zaštiti" i dodala da Evropa treba da "uzme sudbinu u svoje ruke".

"Prošlo je vreme kad smo jednostavno mogli da računamo da SAD da nas zaštiti", rekla je kancelarka Merkel u Ahenu u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i dodala da "Evropa treba sama da uzme sudbinu u svoje ruke". 

Nemačka kancelarka je o povećanju tenzija na Bliskom istoku rekla da je na tom području "pitanje rata ili mira". 

"Eskalacija poslednjih sati nam pokazuje da je verovatno u pitanju rat ili mir" na Bliskom istoku, rekla je Merkelova u Ahenu gde će danas Makronu biti uručena nagrada Karlo Veliki za doprinos evropskom ujedinjenju. 

Emanuel Makron i Angela Merkel pozvali su na smirivanje tenzija na Bliskom istoku, posle napada na Golanskoj visoravni i u Siriji, prenela je agencija AP. Nemačka kancelarka je rekla da njena zemlja i Francuska podržavaju nuklearni sporazum postignut sa Iranom 2015. i šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

"Znamo da se suočavamo sa izuzetno složenom situacijom. Eskalacija poslednjih sati nam pokazuje da je verovatno u pitanju rat ili mir" na Bliskom istoku, rekla je Merkelova i dodala da ona "samo može da pozove na uzdržanost". 

Makron je prošlog vikenda u intervjuu nemačkom listu Špigl upozorio na mogućnost sukoba na Bliskom istoku u slučaju povlačenja SAD iz sporazuma. Ako se SAD povuku iz sporazuma, to "bi moglo da znači otvaranje Pandorine kutije i mogućnost nekog rata", rekao je tada Makron. 

Trampova odluka izazvala je osudu Irana, kao i razočarenje ostalih potpisnica sporazuma.


Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Стеван

Ех, када би сада било МАРШАЛА ТИТА, макар на пет минута !!! Једина опција је на изворним принципима рушења БЕРЛИНСКОГ ЗИДА, у сваком смислу значења. Та могућност је компромитована уласком земаља Варшавског уговора у НАТО, надајмо се да ће и они препознати каква им је улога намењена!!!

0 0

JB008

Hvala bogu da ste to shavatili. Od koga da vas štite i brane? Jedino od sebe samih.

1 0

Jazz

Za @Nikoliju...nisam siguran ko od nas ne poznaje istoriju...Tdxko da bilo sta imamo da zahvalimo Americi..isto to vazi i za Rusiju... Ocigledno ste mladi i niste ziveli u ono doba tj.ucestvovali da biste znali o cemu je rec...

11 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo