Merkel: Želimo ceo Balkan u EU, ali treba ispuniti uslove

Merkel: Želimo ceo Balkan u EU, ali treba ispuniti uslove Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se Nemačka zalaže za evropsku perspektivu BiH i svih zemalja Zapadnog Balkana, ali je ponovila da se moraju ispuniti uslovi Evropske unije.

"Nemačka se zauzima za evropsku perspektivu svih država Zapadnog Balkana, pa tako i BiH. Uslovi za ulazak u EU se moraju ispuniti i stoga se nadam da će proces reformi u BiH krenuti uzlaznom putanjom", kazala je Merkel novinarima uoči sastanka s članovima Predsedništva BiH u Berlinu.

Kako su preneli mediji u BiH, ona je rekla da će s članovima Predsedništva BiH razgovarati o reformskim procesima u BiH i njenom približavanju Evropskoj uniji, a posebno o izazovima pred oktobarske izbore, o izmenama Izbornog zakona BiH i pomirenju u celom regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare pre sastanka, predsedavajući Presedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je nemačkoj kancelarki na iznenadnom pozivu i dodao da je "Nemačka uvek bila veliki prijatelj BiH".

"BiH može napred kada imamo prijatelje koji nas razumeju", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je "situacija u BiH bolja od slike kakvu šalju mediji", ali da se ne sme dopustiti zastoj na evropskom putu.

"Mislim da možemo dobiti status kandidata do kraja godine, ali nam je bitno da do kraja godine imamo mišljenje EU. BiH su potrebni mir, reforme i intenzivna izgradnja infrastrukture", naveo je Izetbegović uoči sastanka sa Angelom Merkel.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

I igrati kako oni kažu.

1 0

Novljanka

Zna se ko kosi, a ko vodu nosi!

1 0

E

Ako si mu rekla!

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo