Kvantitet medija za vlast znači i kvalitet medijskih sloboda

U Skupštini Srbije govorilo se o medijima, odnosno, o tome da li broj medija na tržištu govori u prilog pluralizmu i slobodi medija u Srbiji? Članovi odbora za kulturu i informisanje iz redova partija na vlasti tvrde da je tako, dok poslanici opozicije odgovaraju da kvantitet nikako ne znači i kvalitet.

Izvor: N1

Resorni ministar Vladan Vukosavljević, očekivano, na strani je vladajućih jer kaže da medijske slobode nisu "u padu", kako su to pre malo više od dve nedelje objavili Reporteri bez granica.

Prvi put od kada su Reporteri bez granica objavili da je Srbija za 10 mesta pala na rang listi medijskih sloboda - resorni ministar je branio rad svog Ministarstva pred poslanicima. 76. mesto od ukupno 180 ocenjenih zemalja - nije tačna ocena, smatra Vukosavljević.

“Srbija, po našem mišljenju, i ne samo po mišljenju nego i, naglasio bih, prema našem čvrstom uverenju - nije ni u stagnantnoj fazi, a kamoli u fazi pada medijskih sloboda. Da li na terenu postoje pritisci na pojedince ili na redakcije - do sada osim velike buke s tim u vezi - mi nismo primetili konkretne dokaze”, naveo je ministar.

snežana paunović Izvor: N1

Nema dokaza - saglasni su i vladajući poslanici. Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije ističe da na medijskom tržištu postoji par stotina medija više nego ranije.

"Ako čujemo podatak da se pre svega povećao broj zahteva za finansiranje odnosno sufinansiranje, a onda, kako je kolega Krlić rekao - i broj medijskih kuća sveukupno - to se kosi sa pričom u neslobodi”, navela je ona.

vladimir đurić Izvor: N1

To ne znači da su mediji slobodni, odgovaraju poslanici opozicije. To zapravo znači da su ti mediji stvoreni kako bi učestvovali na konkursima za finansiranje medijskih sadržaja, ocenjuje Vladimir Đurić iz poslaničke grupe “Slobodni poslanici”.

"Broj izbornih lista na izborima isto nije merilo demokratičnosti izbora, tako da isto ni broj medija ne možete koristiti kao argument da u Srbiji postoje medijske slobode. Sa druge strane, raspodela novca jeste sredstvo uticaja na medije”, ističe Đurić.

srbislav filipović Izvor: N1

Potom se pojavio još jedan dokaz vladajućih - čim se priča - znači da slobode ima, a Srbislav Filipović iz SNS-a sumnja u relevantnost Reportera bez granica.

"Ogromna većina nije naklonjena politici Vlade, i to pokazuje da je sloboda medija zapravo i suštinski na visokom stupnju u Srbiji. Ja se sećam pre par godina bila je diskusija o slobodi medija pa je neko rekao - pa ako nema slobode medija, odakle onda toliko priče u medijima da slobode medija nema”, naveo je on.

đorđe vukadinović Izvor: N1

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe “Nova Srbija - Pokret za spas Srbije” misli da je pad Srbije opravdan i, nažalost, zaslužen.

"Kada su svojevremeno rekli da smo na istoj listi napredovali, ili da napredujemo na Duing biznis listi - onda je to dobro, onda je to potvrda kursa naše Vlade, a kada konstatuju pad - onda kažemo to nije bitno, oni nisu dovoljno referentni”, ukazuje Vukadinović.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

seks,lazi i video trake

Ministre,nije vase da iznosite uverenja nego podatke. Sramota ko nam je ministar informisanja. Totalna neznalica i frazer.

21 164

Urke

Pobrkani lončići i poklopčići - vlada kaže da više medija znači medijske slobode, što jeste nesporno tačno, jer bi zatvaranje medija ukazivalo na cenzuru, dok opozicija tvrdi da kvantitet ne znači i kvalitet, što opet jeste tačno, ali nema veze sa pojmom slobodom medija.

10 138

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo