Vozila starija od 15 godina moraju dva puta na tehnički

Vozila starija od 15 godina moraju dva puta na tehnički Izvor: N1
Arhiva, ilustracija

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – to su novine pravilnika usvojenog 5. maja, koji stupa na snagu 5. jula. Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina.

Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve se za sada snima foto-aparatom. Novost je da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta na tehnički pregled tokom godine, prenosi RTS.

"Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine", kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda, jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

"Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra, plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja", rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Nema gledanja kroz prste

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

"Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koja imaju koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled", ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda "10 plus".

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove.

Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Komentara 294

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ponovo ja

"Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo". E ovo je izjava strucnjaka koja je propisala novi zakon.da li to znaci,a znaci da sva kola koja su proizvedena bez katalizatora i dpf filtera bez problema prolaze tehnicki pregled.da li to znaci da ta kola ne zagadju ili manje zagadjuju okolinu od kola sa kojih je skinut katalizator i dpf filter?voleo bih da cujem odgovor tog strucnjaka

5 0

Nikola

18 saveznih drzava u SAD je prekinulo sa tom praksom jer su strucnim analizama dokazali da teh. pregled ne povecava opstu ispravnost niti bezbednost....

3 0

Hgjhhh

E onda mladjim od 15 treba uvesti na dve godine i ukinuti tehnicki nego mehanicarske radnje nek daju garanciju ispravnosti ko svu u normalnim drzavama

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo