Turisti sve veći uzrok globalnog zagrevanja

Turisti sve veći uzrok globalnog zagrevanja Izvor: REUTERS/Punit Paranjpe

Domaći i međunarodni turizam je odgovoran za osam odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte, što je četiri puta više nego što se ranije mislilo, objavljeno je u najnovijoj studiji.

Emisije od turizma, najčešće domaćih putnika, najveće su u SAD, Kini, Nemačkoj i Indiji, Meksiku i Brazilu, navodi se u studiji koja je obuhvatila 160 zemalja. Studiju je izradio Univerzitet Sidnej.

Turizam, uključujući letove, hotele, hranu, pa čak i prodaju suvenira, emitovao je ekvivalent od 4,5 milijardi ugljen-dioksida 2013. godine, ili osam odsto svih gasova sa efektom staklene bašte čiji je izvor čovek. To je povećanje u odnosu na 3,9 milijardi 2009. godine.

Snažna ekspanzija turizma u svetu komplikuje globalne napore u cilju usporavanja klimatskih promena.

Prema ranijim procenama, turizam je činio od 2,5 do tri odsto svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prema sadašnjem trendu, turizam kao industrija emitovaće 6,5 milijardi tona ugljenika do 2025. godine, navodi se u studiji, što je čini najbrže rastućim izvorom gasova koji zagrevaju planetu, a koje vlade pokušavaju da smanje.

Najveći pojedinačni činilac predstavljaju avionski letovi. Međunarodni letovi, posebno na dugim linijama, spadaju u brzo-rastuće sektore i mogli bi da ugroze pokušaje "zauzdavanja" zagađenja planete ugljenikom.

Očekuje se da će ukupan broj putnika biti udvostručen na 7,8 milijardi godišnje do 2036. godine, saopštila je Međunarodna asocijacija za avio-saobraćaj (IATA).

"Preporučujemo manje letova i više ostati na Zemlji ako je moguće i koristiti javni prevoz", rekao je Arunima Malik sa Univerziteta Sidnej, jedan od autora studije.

Glavni autor studije Manfred Lenzen rekao je da bi avionske karte trebalo da budu mnogo skuplje što bi pokazalo kakvu štetu izazivaju gasovi sa efektom staklene bašte.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Ne davite turizam! On je najpravednija podela para izmedju onih koji imaju i onih kojima trebaju i to dobrovoljna na obostrano zadovoljstvo !

6 4

BB King

To odslikava pravac razvoja ljudskog drustva. Razvijamo virtuelnu stvarnost da bismo sedeli kod kuce. Pravo iskustvo ce biti dostupno samo najbogatijima. U vezi sa tim i narucena studija o emisiji gasova i globalnom zagrevanju. Sledeci korak je extra porez na putovanja. Sve podseca na onu "cuvenu" analizu, sta bi bilo kada bi svaka kineska i induska porodica imala po frizider. Frizider da bi hladio mora i da greje sa suprotne strane preko motora. i eto ti globalnog zagrevanja. Frizideri i putovanja za odabrane u zivotinjskoj farmi zvanoj "Planeta zemlja". Nego sta bi sa proleterskim revolucijama. Nije ih valjda liberalni kapitalizam totalno umrtvio. Zemaljsko roblje sta bi?

18 5

Pravda_1

Ha ha ha još jedna od mnogih gluposti.

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo