Merkel uverena da će se naći rešenje za reformu evrozone

Merkel uverena da će se naći rešenje za reformu evrozone Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je uverenje da će zajedno s Francuskom pronaći rešenje za reformu evrozone, iako se Pariz i Berlin uoč sastanka u junu razilaze po više tačaka.

Uprkos razlikama, Francuska i Nemačka "uvek pronađu zajedničko rešenje", navela je Merkelova tokom panel diskusije sa studentima viših stručnih škola u Berlinu. 

Ona je ocenila da je za 19 članica evrozone "neophodna bliskija politika", ali da Francuska i Nemačka, koje se smatraju motorom Evrope, često "govore drugačijim jezikom", a kao primer je navela rad na jačanju Bankarske unije. 

"Nemačka uvek smatra da treba da budemo kompetitivni, da treba da budemo efikasni", rekla je ona, dodavši da Francuska "možda želi da brže dođe do poklapanja". 

Dve zemlje imaju za cilj da u junu predstave zajednički plan za reforme Evrope posle Bregzita. Međutim, napredak nije lak, čak ni po pitanjima koja se smatraju najhitnijim i najlakšim - pitanjima Bankarske unije i reforme Evropskog stabilizacionog mehanizma, čija svrha je pomaganje zemljama evrozone koje imaju velike finansijske probleme. 

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je želju da se uspostavi budžetski kapacitet evrozone, ali je to naišlo na skepsu u Nemačkoj, koja se plaši nagomilanih dugova u evrozoni koji bi mogli postati zajednički.

"Mnogo razgovaramo o predlozima predsednika Makrona i nije tačno da se ti predlozi svuda dočekuju s oprezom", rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas. On se danas sastao s francuskim kolegom Žan-Ivom le Drijanom. 

Le Drijan je odbacio navode o "gašenju" francusko-nemačkog motora i dodao da su razgovori u toku.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

AAF

Temaljna rekonstrukcija je neophodna.Funkcionisanje EU se mora prilagoditi uslovima II Hladnog rata.

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo