Preminuo filmofil i lovac na talente Pjer Risijan

Preminuo filmofil i lovac na talente Pjer Risijan Izvor: JACQUES DEMARTHON / AFP

Pjer Risijan, uvaženi francuski filmofil i pronalazač talenata koji je uticao na karijere Martina Skorsezea, Klinta Istvuda i Džejn Kempion, preminuo je u 81. godini, saopštio je Institut Limijer.

"Risijan je preminuo prethodne noći. Pjer je bio veliki čovek i apsolutni filmofil", naveo je na Tviteru predsednik instituta, francuski reditelj Bertran Tavernije.

Bivši direktor Kanskog festivala Žil Žakob izjavio je da je Risijan otkrio mnoge reditelje i glumce i da je svakome pomagao da razvije svoj talenat.

Risijan, nepoznat široj javnosti, imao je običaj da obilazi filmske festivale po celom svetu.

Bio je blizak prijatelj Klinta Istvuda kojeg je upoznao na početku glumačke karijere sedamdesetih godina prošlog veka.

Kao nezaobilazna ličnost na Kanskom festivalu, čiji je bio umetnički savetnik, doprineo je slavi Skorsezea, jer je pomogao široj javnost da upozna njegov film "Mean Streats" (Ulice zla) iz 1973. s Robertom de Nirom i Harvijem Kajtelom. Pomogao je i novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion, čiji je film "Klavir" osvojio Zlatnu palmu 1993. godine.

Risijan je 1959. godine bio pomoćnik reditelja slavnom Žan-Liku Godaru tokom snimanja filma "Do poslednjeg daha", kultnog ostvarenja francuskog Novog talasa.

Preminuo je dva dana pred početak ovogodišnjeg Kanskog festivala na kojem je predviđena projekcija njegovog filma "Cinq et la peau" iz 1980. u sekciji "Kanski klasici".

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo